Het tweede prins(es)je heeft het makkelijk, nou ja, minder moeilijk

Een dezer dagen krijgen William en Kate een tweede kind. Naast een ‘heir’ is er dan ook een ‘spare’. Zo’n reserve-troonopvolger heeft het niet altijd even makkelijk, kijk maar naar Harry.

Het tweede kind van Kate en William, dat binnenkort wordt verwacht, zal waarschijnlijk minder aandacht van de media krijgen dan de eerstgeborene. Foto AP
Het tweede kind van Kate en William, dat binnenkort wordt verwacht, zal waarschijnlijk minder aandacht van de media krijgen dan de eerstgeborene. Foto AP

Gillende meisjes. Nee, er arriveert geen popster bij de Afghanistan-herdenking in St Paul’s Cathedral, maar een prins. Captain Harry Wales. Dertig. De enige nog loslopende Britse prins van huwbare leeftijd. Die, na een carrière als Apache-helikopterpiloot, in juni afzwaait uit het leger. Daarna moet hij bedenken wat hij de rest van zijn leven gaat doen.

En dat is niet makkelijk. Wanneer een dezer dagen er een broertje of zusje bijkomt voor George, zakt Harry weer verder in de koninklijke ranglijst. Nu is hij vierde in lijn voor de troon, straks vijfde. Hoe ouder de tweede zoon van een monarch of kroonprins, des te overbodiger hij wordt. Maar een normale baan vinden, is ook uitgesloten.

De ‘heir’ weet wat hem te wachten staat: Charles, William en George worden koning. De ‘spare’ – Andrew, Harry en het nieuwe koningskind – moeten hun eigen rol vinden. Alleen als hun oudere broer komt te overlijden (zoals bij de latere George V gebeurde) of aftreedt (zoals Elizabeths vader George VII overkwam) voor er nazaten zijn, worden de reserves koning.

De belangstelling voor het tweede prinsenkind is daarom altijd minder. Twee jaar geleden postten journalisten uit de hele wereld dagenlang voor het ziekenhuis waar Kate zou bevallen van George. Pagina’s waren al ruim voor de geboorte vol geschreven, televisieverslaggevers spraken uren over een gebeurtenis die nog moest gebeuren. „Er is veel te melden natuurlijk. Geen nieuws, dat komt van Buckingham Palace. Maar dat weerhoudt ons nergens van”, was het eerlijke commentaar van BBC-verslaggever Simon McCoy op een gegeven moment. Nu staan de dranghekken klaar, maar van opwinding is geen sprake.

Het is een verhulde zegen reservekoning te zijn. Diana vertelde aan biograaf Andrew Morton dat de aandacht ging naar William „om hem te helpen met wat er op hem afkomt”. Harry was „een back-up, maar dat bedoel ik op de aardigste manier”.

Wat nummer twee allemaal kan: dronken zijn, strippen, wiet roken

De ‘spare’ zit minder in een keurslijf. Maar minder aandacht betekent niet géén aandacht, zoals Harry de afgelopen jaren ondervond. Zeker niet omdat er over William – helemaal sinds diens huwelijk – weinig te melden valt.

En omdat Harry tot een paar jaar geleden juist wel een eindeloze bron van fascinatie was: aanzienlijk wilder en stouter dan zijn broer.

Harry bekogelde zijn bewakers met sneeuwballen. Harry was regelmatig dronken, ook als minderjarige. Harry werd gesnapt met wiet. Harry droeg een naziuniform op een feestje. Had vriendinnetjes die in kleding en gedrag het tegenovergestelde waren van de verstandige Kate Middleton. Ging tijdens een partijtje stripbiljart in de Amerikaanse gokstad Las Vegas uit de kleren – en werd prompt door de andere gasten gefotografeerd.

Wat dat betreft, lijkt hij op zijn oom Andrew (55), de tweede zoon van Elizabeth. De voormalig marineofficier en Falk-lands-veteraan werd ‘Randy Andy’ genoemd vanwege de trits modellen en een pornoster met wie hij uitging voor hij trouwde met – en nadat hij scheidde van – Sarah Ferguson.

Andrew heeft na zijn marinetijd – hij verliet de marine op zijn 41ste – nooit echt een rol gevonden. Hij werd onbezoldigd ‘speciaal gezant voor internationale handel’. Dat werk bracht hem geregeld naar exotische bestemmingen, vaak met skipistes en golfbanen, wat hem de bijnaam ‘Airmiles Andy’ opleverde. En waar hij bovendien dubieuze vriendschappen sloot, onder meer met Saif al-Islam, de zoon van kolonel Gaddafi. De afgelopen maanden dook Andrew op in het nieuws door zijn vriendschap met de investeerder Jeffrey Epstein, die werd veroordeeld wegens kindermisbruik.

En tweede dochters?

Ook tweede dochters hebben het niet makkelijk, al werden zij tot 2012 in lijn voor de troon overgeslagen zodra er een tweede zoon werd geboren. Margaret, de zus van koningin Elizabeth, was de glamourprinses van de jaren vijftig, en stortte zich volop in het Londense societyleven nadat ze niet met de gescheiden en niet-anglicaanse Peter Townsend mocht trouwen. Ze trouwde vervolgens de Earl of Snowdon, een fotograaf. Hun scheiding zou de eerste in een lange reeks in de familie zijn.

De schandalen leiden de aandacht af van wat de tweede kinderen óók doen. Harry is bijvoorbeeld de oprichter van de Invictus Games, een soort Olympische Spelen voor gewonde veteranen. En hij is oprichter van Sentebale, een organisatie die wezen in Zuid-Afrika helpt.

„Ik heb mezelf en mijn familie teleurgesteld”, zei hij over de naaktfoto’s in een zeldzaam interview met SkyNews. „Mijn vader probeert me er altijd aan te herinneren wie ik ben en zo. Maar dat vergeet je gemakkelijk als je in het leger dient. Iedereen draagt hetzelfde uniform en doet hetzelfde ding.”

Daaraan komt nu een einde. Harry had, zo melden paleisbronnen, geen zin in een kantoorbaan. En na twee periodes in Afghanistan is dat wat hem stond te wachten. Hij zal, na een maand bij het Australische leger en „natuurbeschermingswerk in het veld” in Afrika „actief nadenken over zijn lange termijnopties”, zei het paleis in een verklaring. De prins verklaarde zelf „op een kruispunt te staan, en de opties voor de toekomst af te wegen”. In Britse media werden door het gebrek aan duidelijkheid zorgelijke links met Andrew gelegd.

En dan wacht er nog een andere keuze: het vinden van een echtgenote. Het is de reden waarom er twitteraccounts als @HWalesWire bestaan die al zijn verrichtingen volgen, er zelfs een tijdje Harry Hunters in het Londense nachtleven opdoken, en waar hij ook komt er gillende meisjes staan. Al is Harry straks slechts vijfde in lijn voor de troon, hij blijft een prins.