Herstart van Japanse kernreactoren geblokkeerd

Protesten vorige maand tegen nucleaire energie in Japan. Foto EPA / Christopher Jue

Twee kernreactoren in Japan mogen voorlopig niet opnieuw worden aangezet. Een rechtbank in het prefectuur Fukui blokkeerde de voor dit jaar najaar geplande herstart vandaag vanwege zorgen over de veiligheid, meldt persbureau Reuters.

Volgens de rechter heeft de exploitant niet aannemelijk gemaakt dat de reactoren bestand zijn tegen een zware aardbeving. De toezichthouder op de veiligheid van kerncentrales had de beide reactoren wel veilig genoeg bevonden.

Tegenslag

De beslissing is een flinke tegenslag voor de Japanse premier Shinzo Abe. Na de kernramp in Fukushima in het voorjaar van 2011 werden alle 48 kerncentrales in Japan stilgelegd. Sindsdien moet het land voor grote bedragen aan energie importeren - voor de kernramp was een derde van de gebruikte stroom nucleair.

Om de Japanse economie weer te laten groeien, wil Abe dat het land weer kernenergie gaat opwekken. Uit opiniepeilingen blijkt echter dat de meerderheid van de bevolking na de ramp nog altijd sceptisch staat tegenover het gebruik van kernenergie. Tegen twee andere reactoren die deze zomer weer aan zouden moeten gaan, lopen ook nog procedures.

Kernramp

De twee kernreactoren waarvan de herstart nu is geblokkeerd staan op een terrein met in totaal een dozijn reactoren. Buurtbewoners zijn fel gekant tegen de herstart en stapten naar de rechter. Zij vrezen dat als er een aardbeving plaatsvindt in de buurt van de reactor er net zo’n kernramp kan ontstaan als in Fukushima na de tsunami in 2011, zo’n 600 kilometer ten noordoosten van Fukui.

Na de tsunami ontstonden er lekken in drie van de zes reactoren. Het schoonmaken van de beschadigde kerncentrale vergt tientallen jaren.

Abe kondigde vorig jaar aan de kerncentrales in het land weer te willen opstarten. Dat besluit leidde tot protesten in het land. Bekijk de In Beeld van destijds:

    • Eva Smal