Handig tikhulpje is saai, maar algauw onmisbaar

‘Zullen we vanavond wat eten bij de A: ochtendvergadering, B: fietsenstalling, C: psycholoog.’

Oké. Interessante suggesties. Tikje verontrustend ook. Maar sorry, het wordt D: de hamburgertent.

Het voorstel komt van SwiftKey, een handig tikhulpje voor de tablet of smartphone. De software van Britse makelij doet aan ‘voorspellend typen’, wat je toetsenbord met Swype al lang deed. Maar SwiftKey is gepersonaliseerd: het leert van je Facebook- en Twitteraccount en je berichten. Sinds vorig jaar is SwiftKey gratis te downloaden voor Android en iOS – allerhoogste tijd dus voor een bespreking.

SwiftKey is precies hoe Kevin Kelly, oprichter van techblad Wired, zich kunstmatige intelligentie in de toekomst voorstelt. Geen schietende robotsoldaten, maar „goedkope, betrouwbare, industriële digitale slimheid die achter alles draait”. Kunstmatige intelligentie als nutsvoorziening: saai en onzichtbaar, zoals het elektriciteitsnet of het riool. En zo voelt het algauw met SwiftKey: saai, maar onmisbaar.

De installatie is simpel. Download de app, klik de talen die je gebruikt aan, voeg het SwiftKey-toetsenbord toe bij settings, koppel je contacten, berichten en sociale media-accounts en je bent in business.

Als je gaat typen stelt SwiftKey direct drie woorden voor. Namen hoef je niet meer voluit te spellen, die kent de app al uit je contacten.

Vooral huis- tuin- en keukenberichtjes tik ik nu supersnel: schat ik kom wat later, kun jij nog even eten kopen, dat werk. Het gevaar is dat ik mezelf vaker herhaal. Lekker makkelijk.

In de laatste update van begin april zit de Tap Map. Ik zie hoe SwiftKey het toetsenbord aanpast op hoe ik tik: de ‘y’ en ‘x’ zijn groter, letters die ik blijkbaar vaak mis. De app houdt daar rekening mee.

SwiftKey liep lang voorop in gepersonaliseerd, voorspellend typen. Maar Google Keyboard begint in de buurt te komen. Ook is er het voorspellende Fleksy, dat met bewegingen werkt. Vooralsnog krijgt SwiftKey van de drie de beste beoordeling van gebruikers.

    • Carola Houtekamer