Google officieel door EU aangeklaagd wegens machtsmisbruik

Fotobewerking NRC Q

De Europese Commissie heeft vandaag besloten om officieel een klacht in te dienen tegen Google voor machtsmisbruik bij zijn zoekmachine, dat meldt The Wall Street Journal. Aan de aanklacht werkt de Europese Commissie al jaren. Door concessies van Google werden harde acties tot nu toe uitgesteld. Dat lijkt nu voorbij te zijn.

Verwacht wordt dat Eurocommissaris Margarethe Vestager van Mededinging morgen meer details geeft over de zaak. Google wilde vanavond nog niet reageren.

Grootste mededingingszaak sinds Microsoft

Het wordt de grootste mededingingszaak in Europa sinds de zaak tegen Microsoft vorig decennium. In die zaak moest Microsoft uiteindelijk grote aanpassingen doen aan zijn producten en miljoenenboetes betalen.

Zodra de aanklacht is ingediend is het de mededingingstak van de commissie zelf die de zaak verder gaat onderzoeken. Google krijgt dan de kans om Brussel te overtuigen dat het zich wél aan de regels houdt, of kan kiezen om de zaak te schikken. Lukt het de commissie en Google niet om tot een schikking te komen , dan kan Brussel het bedrijf straffen opleggen, zoals boetes of beperkingen aan bedrijfsactiviteiten in Europa. Mocht Google het daarmee niet eens zijn, dan moet het die straf aanvechten bij het Europees Hof van Justitie.

Steeds meer regels

Google bestaat al sinds 1997 en heeft in veel Europese landen, waaronder Nederland, al vele jaren een marktaandeel van ruim 90 procent in zoekopdrachten. Vanwaar dan nu alsnog deze stap van de commissie? Dat is deels te verklaren door het veranderende klimaat in Europa ten opzichte van Amerikaanse technologiebedrijven. Niet alleen Google loopt tegen steeds meer regels, onderzoeken en beperkingen op; ook Facebook en taxi-app Uber hebben daarmee te maken.