‘Gewapende man bij woning Filip Dewinter’

Filip Dewinter, de voorman van de Vlaamse politieke partij Vlaams Belang.
Filip Dewinter, de voorman van de Vlaamse politieke partij Vlaams Belang. Foto EPA/Julien Warnand

De Belgische politieke partij Vlaams Belang zegt dat vanochtend een gewapende en gemaskerde man is langs geweest bij het huis van voorman Filip Dewinter. De man zou de Vlaamse politicus, die op dat moment niet thuis was, hebben staan opwachten.

Twitter avatar JDeMeulemeester Jan De Meulemeester Gewapende man stond @FDW_VB vanochtend op te wachten aan woning. FDW zelf aan zee, kinderen thuis; woning nu ontruimd #vtmnieuws

De dochter, schoonzoon en kleinzoon van Dewinter waren wel thuis. Zij werden lastiggevallen door de man, die in gebroken Engels vroeg of het huis van Dewinter was. Een buurvrouw belde de politie. Daarop ging de man er vandoor. Vervolgens is het huis van de politicus ontruimd. De politie is een onderzoek gestart naar de gemaskerde man.

Radicale partij

Vlaams Belang staat bekend als een radicaal rechtese partij met als belangrijkste partijpunten een streng vreemdelingenbeleid en de realisatie van de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Dewinter heeft zich daarnaast in het verleden negatief uitgelaten over homoseksuelen en zwarte mensen. Hij bezocht onlangs nog de uiterst omstreden Syrische president Bashar al-Assad die hij een “moedig en indrukwekkend man” noemde.

De Belgische partij werkt sinds 2013 samen met de PVV van Geert Wilders. Dat leidde destijds tot ophef onder PVV’ers.

    • Sam de Voogt