Lang spelen op telefoon nekt duimpees

Na ruim zes weken dag-in-dag-uit spelletjes spelen op zijn smartphone deed zijn linkerduim het niet meer. Tijdens het spelen had hij geen pijn gevoeld. Als hij niet speelde was duimbeweging al een tijdje pijnlijk.

De artsen in San Diego betastten de duim en voelden géén pees aan de bovenkant van de hand. Die duimstrekkende pees, de extensor pollicis longus, was afgescheurd. De handspecialist was stomverbaasd: alleen pijn als hij niet speelde? Overbelaste pezen die afscheuren móeten al een tijdje pijnlijk zijn geweest.

De verbazing was zo groot dat de afdeling psychiatrie werd ingeschakeld. De rechtshandige man vertelde dat hij met zijn linkerhand altijd speelde, terwijl hij met rechts zijn normale werk deed. Er schreven ook twee marine-artsen aan het gisteren gepubliceerde artikel in JAMA Internal Medicine mee, wat doet vermoeden dat de man werk had op de grote marinebasis is San Diego.

Gaming kan zo plezierig zijn dat het pijn onderdrukt, schrijft de psychiater. Computerspelletjes worden gebruikt om pijn te onderdrukken bij zieke kinderen en tijdens de verzorging van brandwonden. Maar bij verslaving aan spelletjes met intensief duimgebruik, onderdrukt dat spelplezier uiteindelijk ook nuttige pijnsignalen. De pees is chirurgisch gerepareerd.