Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk 2016

Esther Gerritsen (1972) is de eerste vrouwelijke Boekenweekgeschenkauteur sinds Anna Enquist in 2002.
Esther Gerritsen (1972) is de eerste vrouwelijke Boekenweekgeschenkauteur sinds Anna Enquist in 2002. Foto Merlijn Doomernik

Schrijfster Esther Gerritsen (1972) gaat het Boekenweekgeschenk 2016 schrijven. Dat heeft het CPNB zojuist bekendgemaakt. Met die aanstelling is Gerritsen de eerste vrouwelijke Boekenweekgeschenkauteur sinds Anna Enquist, die het geschenk in 2002 schreef.

Gerritsen debuteerde in 2002 als romanschrijver met Tussen een Persoon en schreef sindsdien, naast berlijn/”>een filmscenario en theaterteksten, nog vijf romans. Vaak terugkerende thema’s in haar werk zijn overgevoeligheid, depressiviteit en obsessievelijk gedrag. Het leverde Gerritsen de bijnaam ‘chroniqueur van de gekte’ op.

De laatste drie romans van Gerritsen, Superduif (2010), Dorst (2012) en Roxy (2014), werden alle genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, een van de grootste Nederlandse literatuurprijzen. Met Roxy kan ze de prijs voor het eerst winnen. De winnaar wordt op maandagavond 11 mei uitgereikt.

‘Genant’

Gerritsen is de eerste vrouwelijke Boekenweekgeschenkauteur sinds Anna Enquist in 2002. “Daarna hees de CPNB dertien maal achtereen een vent op het schild”, schreef Boekenredacteur Arjen Fortuin in een column. Hij vond het ‘gênant’:

“Wat je ook aan argumenten kunt vinden (Heleen van Royen maakt de elite boos, Margriet de Moor is boven de zeventig, Annejet van der Zijl schrijft geen romans, Nausicaa Marbe woont in Haarlem, Esther Gerritsen had nooit een bestseller), het blijft gênant.”

Dimitri Verhulst

De 81ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 tot en met zondag 20 maart 2016. De week wordt op vrijdagavond 11 maart traditioneel geopend met het Boekenbal.

Het Boekenweekgeschenk van 2015, De zomer hou je ook niet tegen, werd geschreven door de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst.