Een verhaallijn minder is niet zo erg

Afgelopen weekend lekten de eerste afleveringen van het vijfde seizoen van Game of Thrones uit. Waarschuwing: dit stuk bevat spoilers.

Meedogenloos en wreed. Carice van Houten is opnieuw in het vijfde seizoen vanGame of Thrones te zien als de kille roodharige priesteres Melisandre.
Meedogenloos en wreed. Carice van Houten is opnieuw in het vijfde seizoen vanGame of Thrones te zien als de kille roodharige priesteres Melisandre. Foto HBO

Tja. Hadden ze het bij HBO allemaal slim uitgedacht, liep het toch weer mis. Al eerder was de trailer van het vijfde seizoen van Game of Thrones gelekt. En nu de eerste aflevering van het langverwachte vijfde seizoen zondagnacht wereldwijd op HBO werd uitgezonden, waren ondertussen de eerste vier afleveringen zaterdagavond al uitgelekt via torrentsites. Een klein feestje voor binge-watchers dus. En dat terwijl HBO juist de vele GoT-fans wereldwijd zoet wilde houden door wekelijks slechts één nieuwe episode vrij te geven.

Nu toch al zo’n groot deel van de serie ‘op straat ligt’, is het terecht om de vraag te stellen of het voor de kijker ook dit keer de moeite waard is zich te verdiepen in de vele intriges, seksuele escapades en onthoofdingen die plaatsvinden in dit seizoen.

Het antwoord is tweeledig: ja, dankzij de snelle plotwendingen, het indrukwekkende camerawerk, de adembenemende locaties (van Dubrovnik tot Sevilla) en de spitsvondige dialogen, is het opnieuw smullen voor wie van fantasy houdt.

Maar wees ook gewaarschuwd: slechts trouwe GoT-volgers zullen moeiteloos de vele verhaallijnen volgen die inmiddels zijn uitgezet. En dan nog zullen velen toch weer even het geheugen moeten opfrissen, want wie hoort ook alweer bij welke familie en waarom neemt hij of zij deel aan de eindeloze machtsstrijd op het mythische continent Westeros?

Game of Thrones vraagt heel veel geduld van de kijker. Dat is niet erg: het boeit genoeg, maar met de grote hoeveelheid kwalitatief sterke tv-series die er op dit moment zijn, is Game of Thrones een tv-serie waar je als kijker echt toewijding voor nodig hebt.

Gelukkig heeft HBO wat dat betreft weinig te vrezen. De tv-serie wordt inmiddels in 193 landen bekeken en staat daarnaast al jaren op nummer 1 als het gaat om de meest illegaal gedownloade series. Fans te over dus. En niet voor niets zijn er inmiddels speciale apps en sites ontwikkeld om al die verwikkelingen en vele doden te duiden.

In dit seizoen gaan overigens een aantal verhaallijnen een stuk verder dan in de originele boeken van George R.R. Martin waarop de tv-serie is gebaseerd. Al eerder gingen er wel eens personages dood die in de Het Lied van IJs en Vuur-serie springlevend bleven, maar in dit vijfde seizoen wijken Game of Thrones-schrijvers D.B. Weiss en David Benioff meerdere keren af van het originele verhaal zoals onder meer wordt beschreven in het derde boek Een Storm van Zwaarden.

Zo zijn er nieuwe subplots bedacht voor Jaime Lannister en de immer huilerige prinses Sansa Stark en zijn Brandon Stark en Hodor zelfs een heel seizoen afwezig, simpelweg omdat Martin hun laatste wederwaardigheden nog niet zelf had genoteerd. Storend is dat niet. Integendeel. Game of Thrones kan prima met een verhaallijn minder en er blijft voldoende actie over.

Voor wie de serie niet kent, zijn dit al onbegrijpelijke nieuwtjes, dus even terug naar de grote lijn. In Game of Thrones strijden verschillende adellijke families om de macht. Een groot deel van die strijd speelt zich af op het continent Westeros en daarnaast wordt er ook gevochten in het verre Noorden bij een grote ijsmuur, die wordt bemand door de Night’s Watch. In het verre Oosten huist de mooie drakenkoningin Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) die met haar drie grote draken op weg is om de troon in Westeros op te eisen. De serie kent verder tientallen personages – waaronder actrice Carice van Houten, die de roodharige priesteres Melisandre speelt en Michiel Huisman als minnaar van de mooie Daenerys – die het epos opluisteren. Ook al is dat vaak tijdelijk: in Game of Thrones sterven belangrijke hoofdrolspelers bij bosjes.

Zo liet de laatste aflevering van het vierde seizoen velen in verbijstering achter toen de cynische dwerg Tyrion Lannister (Peter Dinklage) zijn brute vader Tywin, al seizoenen lang een belangrijk personage, vermoordt op het moment dat de pater familias op een Middeleeuws toilet zijn behoefte doet. Het is deze moord die in Westeros een groot machtsvacuüm achterlaat.

Niemand regeert meer met vaste hand en ondertussen is de depressieve Tyrion, nu met lange baard en stevig aan de drank, met zijn handlanger Varys naar Essos gevlucht. Daar probeert Daenerys haar draken in een kelder in bedwang te houden terwijl een eind verderop bastaardzoon Jon Snow onverwacht tot aanvoerder van de Night’s Watch wordt verkozen.

Voor het eerst blijkt hij niet zo’n softie te zijn. Dat is niet verwonderlijk, want uiteindelijk wordt iedereen gedreven door machtswellust. Of zijn er toch nog een paar zuivere zielen te vinden?

    • Rosan Hollak