Das Drama

Dominant en bikkelhard, dat is de topman van Volkswagen

Foto Bloomberg

Als je in de weg gaat staan van Ferdinand Piëch, heb je meestal een groot probleem. De 77-jarige president-commissaris van Volkswagen staat bekend als een patriarch oude-stijl: dominant en bikkelhard. “Wie bij mij twee keer dezelfde fout maakt, ligt eruit,” zei hij in een interview met Automobile Magazine in 2010.

Hij wordt er met de jaren niet veel milder op, zo blijkt. Hij zoekt ruzie. In een interview met weekblad Der Spiegel nam hij dit weekend afstand van de bestuursvoorzitter Martin Winterkorn.

Voor de neutrale buitenstaander zijn er echter weinig grote problemen op te merken bij het concern. Blijkbaar gaat het Piëch niet goed genoeg. Hij hintte publiekelijk op het aftreden van Winterkorn, en hij was nu net de meest logische kandidaat om Piëch in 2017 op te volgen als baas van de raad van commissarissen. Wie is Piëch?

De man

Hij is een van de markantste patriarchen uit het Duitse bedrijfsleven. Zijn grootvader was Ferdinand Porsche, de oprichter van VW. De families Piëch en Porsche hebben gezamenlijk nog altijd een controlerend belang in de Porsche-holding, die op zijn beurt een meerderheidsbelang heeft in VW. Het concern bezit een groot aantal automerken.

Screenshot Volkswagen website

Screenshot Volkswagen website

Ferdinand Piëch is een techneut en een echte autoliefhebber. In zijn eerste baan bij het concern werkte hij mee aan de Porsche 917. Die auto werd een succes, en zijn naam was gemaakt. Hij vervolgde zijn weg door het concern bij Audi en in 1993 begon hij als bestuursvoorzitter van moederbedrijf Volkwagen. Ook qua voortplanting kun je Piëch ambitieus noemen: hij heeft twaalf kinderen bij vier vrouwen.

Zijn koninkrijk

Na zijn aftreden als bestuursvoorzitter in 2002 hield hij de touwtjes stevig in handen bij VW. Hij werd voorzitter van de raad van commissarissen en werkte in 2007 zijn eigen opvolger Bernd Pischetsrieder eruit, en verving hem voor Winterkorn. Hij stelde zijn huidige vrouw (en de voormalige oppas van zijn kinderen) Ursula Piëch aan als commissaris.

Piëch heeft altijd grote ambities gehad voor VW. Onder zijn bewind groeide het door middel van overnames uit door de enorme speler die het nu is. En nog steeds is Piëch hongerig: hij wil het bedrijf in 2018 de grootste autofabrikant van de wereld maken.

Onder Winterkorn groeit Volkswagen gestaag en zijn de resultaten over de laatste jaren positief. Toch is het is zeer de vraag of het lukt om nummer-1 van de wereld Toyota in te halen.

Zijn opvolger

“Ik streef ernaar dat de juisten in de raad van commissarissen en het bestuur terechtkomen,” zei Piëch in Der Spiegel, zonder namen te noemen. Wie Piëch dan liever als opvolger heeft? Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung zijn de grootste kanshebbers Audi-topman Rupert Stadler en Porsche-directeur Matthias Müller. Ook Herbert Diess, per 1 juli hoofd personenauto’s bij Volkswagen en juist beoogd opvolger van Winterkorn, wordt genoemd.

Maar het is vooral de vraag óf Winterkorn wel valt. Piëch krijgt nu geen bijval. Sterker, van alle kanten komt kritiek: is het niet eens tijd dat die oude Piëch met pensioen gaat, klinkt het. Dat lijkt hij zelf voorlopig nog niet van plan.

    • Wouter van Noort