Dit zijn de populairste auto’s met een stekker

Volkswagen

Het aantal elektrische en hybride auto’s neemt in Nederland nog steeds toe, blijkt uit cijfers die het CBS zojuist heeft gepubliceerd.

Ten opzichte van het aantal in 2013 is dit een toename van 20 procent. 2013 was een goed jaar voor de elektrisch een hybride auto’s. De toename ten opzichte van het jaar daarvoor was toen 43 procent. Dit had te maken met de gunstige regelgeving voor zuinige auto’s, zoals geen bijtelling en wegenbelasting.

Uit andere vandaag gepubliceerde CBS-cijfers blijkt dat de omzet in de gehele personenautobranche juist daalt met drie procent en uitkomt op zo’n 29 miljard euro. Ten opzichte van 2007 is dat zelfs een daling van 25 procent. Door de economische crisis is de verkoop van nieuwe personenauto’s sterk ingezakt, stelt het CBS.

Hybride auto’s

Het aandeel energiezuinige auto’s op de 8 miljoen geregistreerde auto’s in Nederland is nog klein, ongeveer 2 procent.

Wat is hip op dit moment? Voor het eerste kwartaal van 2015 is net bekend welke hybride en elektrische auto’s het vaakst verkocht werden. Vooral Volkswagen en Tesla doen goede zaken. Twee keer een top vijf:

Volledig elektrische auto’s

Geen nieuw record in 2014

Afgelopen jaar liepen de verkoopaantallen voor elektrische en hybride auto’s wat terug doordat de fiscale regels weer werden aangescherpt. In 2014 werden in totaal 387.835 personenauto’s verkocht, waarvan 8 procent energiezuinig.

Hoeveel kilometers leggen we af?

Wie een hybride of elektrisch auto bezit rijdt daar relatief veel in. Die auto’s maken gemiddeld meer kilometers dan benzine-auto’s, maar minder dan dieselauto’s.

    • Jolanda van de Beld