Dijkhoff gaat toch overleggen over sluiten balies Juridisch Loket

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) is niet van plan om de sluiting van de balies van het Juridisch Loket terug te draaien of tegen te gaan.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wijst erop dat het Juridisch Loket de effecten van de sluiting gaat onderzoeken.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wijst erop dat het Juridisch Loket de effecten van de sluiting gaat onderzoeken. Foto ANP / Lex van Lieshout

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) gaat met het Juridisch Loket overleggen over de sluiting van de balies. Hij stemde in met een dringend verzoek hiertoe van de Tweede Kamer, die de afschaffing van de inloopspreekuren wil terugdraaien.

Sinds vorige week zijn de balies van twintig vestigingen gesloten en medio mei gaan de laatste balies van tien locaties in de grotere steden dicht. Voortaan moeten mensen met een juridische hulpvraag eerst bellen, waarna ze worden doorverwezen of toch op afspraak mogen komen. Het Juridisch Loket moet kosten besparen en denkt zo doelmatiger te kunnen werken. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het inloopspreekuur aan de balie van het Juridisch Loket behouden blijft.

Per jaar verleent het Loket zo’n 900.000 gratis juridische adviezen en trekt de website drie miljoen bezoekers. Het Loket verleent cliënten advies en kan – net als een huisarts – doorverwijzen; naar een sociaal advocaat of mediator. Door cliënten alleen nog op afspraak te laten langskomen, zouden medewerkers van het Juridisch Loket zich beter kunnen voorbereiden op de vragen en cliënten sneller van dienst kunnen zijn. Zonder inloopbalie kunnen meer medewerkers achter de telefoon worden ingezet, waardoor de wachttijd voor telefonische vragen zal teruglopen. De service blijft het zelfde, zegt het Juridisch Loket.

Vrees voor te hoge drempel kwetsbare mensen

Regeringspartij PvdA en de meeste andere partijen vrezen echter dat bellen een te hoge drempel is voor de meest kwetsbare mensen. Sommigen kunnen niet eens bellen of hun hulpvraag onder woorden brengen, stelden ze. Dat betekent volgens hun dat de toegang tot het recht wordt beperkt en daar is Dijkhoff verantwoordelijk voor. Ze willen dat er een fysieke mogelijkheid blijft om bij deze laagdrempelige en waardevolle voorziening binnen te komen.

Dijkhoff en zijn eigen VVD vinden de gekozen werkwijze zo slecht nog niet. Volgens Kamerlid Fort van Oosten wil de VVD de toegang ook niet beperken, maar is er niets mis met de aanpassingen. Mensen worden in zijn ogen nog steeds fatsoenlijk te woord gestaan.

Dijkhoff snapt de zorgen van de Kamer over de risico’s. Het Juridisch Loket wil de effecten van de sluiting onderzoeken en de staatssecretaris wilde dat afwachten, maar hij gaat nu toch op korte termijn over de maatregelen praten. Wel benadrukte hij dat hij niet direct zeggenschap heeft over de bedrijfsvoering van de zelfstandige stichting die erachter zit.

Het Juridisch Loket sluit de inloopbalie. Efficiënter, heet het. Goedkoper ook. De sociaal advocaat ziet extra problemen. Lees verder in NRC Handelsblad: Deze juridische hulp kost 25 cent per minuut (€)