De beloftes van de Conservatieven

David Cameron presenteert het verkiezingsprogramma van de Conservatieven
David Cameron presenteert het verkiezingsprogramma van de Conservatieven

Waar Labour gisteren probeerde te laten zien dat de partij wel degelijk te vertrouwen is met de economie, probeerden de Conservatieven vanochtend hun sociale gezicht te tonen. Uit allerlei peilingen blijkt dat kiezers denken dat de Tories om ideologische redenen doorgaan met bezuinigen, niet omdat het moet. Nu beloven David Cameron en de zijnen dus dat ,,hardwerkende families” zullen profiteren van de economische groei.

De eerste zin van het verkiezingsprogramma luidt dan ook:

We have a plan for every stage of your life

En in zijn voorwoord zegt David Cameron:

How do we make sure that the recovery benefits every one of our citizens, at every stage of their lives? This Manifesto sets out our plan to do just that. It is a plan for a better future – for you, for your family.

De Conservatieven beloven onder meer dertig uur gratis kinderopvang voor werkende ouders, het afschaffen van inkomstenbelasting voor diegenen die het minimumloon verdienen, en het recht je huurhuis te kopen.

Twitter avatar CCHQPress CCHQ Press Office We’re extending the Right to Buy to a new generation of hardworking families http://t.co/mnZuJWQdd0 http://t.co/QBIRJ4U8RT

Cameron zei vanochtend

The dream of a property-owning democracy is alive and we will help you fulfil it

Daarmee grijpt hij terug op Margaret Thatchers populaire en stemmenwinnende Right to Buy. Met dat verschil dat zij het over de koop van sociale gemeentewoningen had, en hij dit wil uitbreiden naar de 1,3 miljoen huurwoningen die in handen zijn van woningcorporaties. Die zijn dus ook niet blij.

En er is nog een ander probleem. Onder het huidige Right to Buy zijn 1,9 miljoen sociale woningen verkocht. Maar er zijn door gemeenten slechts 345.000 nieuwe huurwoningen bijgebouwd. Dit is dan ook de reactie van Labour:

Twitter avatar labourpress Labour Press Team What DC won’t say: under the Tories we’ve seen the lowest level of housebuilding in peacetime since the 1920s
    • Titia Ketelaar