Celstraf geëist voor ‘Bulgarenfraude’

Zes mannen staan terecht voor miljoenenfraude met toeslagen, waarvoor zij Bulgaren buiten Nederland inzetten.

De officier van Justitie laat zich stevig uit over de zes verdachten die deze week terechtstaan in de zogenoemde ‘Bulgarenfraude’. Ze zijn „rovend en plunderend door het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel getrokken”. Ze hadden een ‘perverse’ samenwerking, waarin ze in ruim een jaar voor 10 miljoen euro aan onterechte zorg-, huur-, en kinderopvangtoeslagen hebben aangevraagd – de fiscus heeft uiteindelijk 5,6 miljoen aan toeslagen uitgekeerd. De officier eiste gisteren voor de Rotterdamse rechtbank onvoorwaardelijke celstraffen van vier, drie en twee jaar.

Slechts drie van de verdachten waren op de zitting, Boris A., Asen Z. en Krasen G.. De hoofdverdachte, de Turks-Nederlandse Mehmet K. is na de schorsing van de voorlopige hechtenis vorig jaar gevlucht naar Turkije, dat geen eigen burgers uitlevert.

De mannen zouden toeslagen hebben aangevraagd voor mensen die in veel gevallen niet eens in Nederland woonden. Mehmet K. had een administratiekantoor, vanwaaruit hij tussen 2011 en 2012 in totaal 1050 aanvragen heeft ingediend. Justitie heeft daarvan eenvijfde onderzocht – allemaal vals. Krasen G. was volgens het OM de rechterhand van K.. De andere verdachten brachten mensen aan, en deden het trucje later ook zelf. Zij lieten onder meer Bulgaren voor enkele dagen overkomen, veelal kennissen en dorpsgenoten. Ze hielpen hen met inschrijven, een burgerservicenummer krijgen, een bankrekening openen, en weer naar Bulgarije terug te keren – 500 of 1000 euro rijker. De bankpassen bleven volgens het OM achter; op naam van de weer vertrokken Bulgaren vroegen de verdachten toeslagen aan, vaak met terugwerkende kracht.

Het was onder meer deze fraude die begin 2013 de kwetsbaarheid van het toeslagensysteem in Nederland aan het licht bracht. Toenmalige staatssecretaris Weekers trad af omdat hij niet in staat bleek de problemen op te lossen.

Het probleem was dat de dienst die de toeslagen uitkeerde de gegevens over bijvoorbeeld inkomen en onkosten niet controleerde bij andere onderdelen van de Belastingdienst. Zo konden mensen, ook nog met terugwerkende kracht, toeslagen krijgen voor fictieve kinderen, gebaseerd op een fictief inkomen.

Sindsdien zijn maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Kinderopvangtoeslag is niet meer met terugwerkende kracht aan te vragen. De fiscus controleert meer risicovolle aanvragen extra. Ook moet een aanvrager ten minste een jaar voorkomen in de registers van de fiscus om een digitale aanvraag te kunnen doen. Anders moet hij de toeslag zelf aan de balie, met bewijsstukken, aanvragen. De fiscus controleer tof mensen voor ziektekosten verzekerd zijn, als ze een zorgtoeslag aanvragen.

Maar waterdicht is het niet. Dat kan ook niet, laat het ministerie weten in een reactie. Er is altijd de kans op fraude bij een systeem waarin burgers zelf de gegevens aanleveren.

    • Elsje Jorritsma