Redacteur weg na kritiek op adverteerder

BuzzFeed-redacteur Arabelle Sicardi is ontslagen. Vorige week liepen de gemoederen op toen Sicardi een artikel over Dove publiceerde. Ze bekritiseerde de televisiecampagne van het cosmeticamerk. Detail: Dove is van Unilever, adverteerder van BuzzFeed.

„It’s been real”, twitterde BuzzFeed-redacteur Arabelle Sicardi gisteren. Ze bevestigt hiermee haar vertrek, nadat een mailtje over haar ontslag was uitgelekt.

„Dove labelt vrouwen ‘mooi’ of ‘gemiddeld’ in de laatste campagne”, heette haar stuk dat woensdag online verscheen. Donderdag haalde BuzzFeed het artikel weg met het redactionele commentaar: „We verwijderden deze publicatie, omdat deze niet strookt met de stijl van BuzzFeed Life.”

Na het verwijderen van het Dove-artikel insinueerde de grote Amerikaanse blogsite Gawker dat BuzzFeed onder druk was gezet door adverteerder Dove. Hoofdredacteur Ben Smith ontkent dit.

Vrijdag werd het artikel tóch weer geplaatst. Smith verontschuldigde zich op sociale media voor het incident. „Ik heb het verprutst. Ik reageerde te impulsief.” Hij legde uit dat binnen BuzzFeed discussies gaande zijn over persoonlijke opiniestukken op de site. Sicardi’s toon stond hem niet aan.

BuzzFeed verwijderde vaker artikelen over adverteerders. Volgens Gawker zou BuzzFeed al 4.000 stukken „onder verdachte omstandigheden” hebben geschrapt.