Hoe zit het met de werkkamer van Harry Mulisch?

„Het wordt een werkelijke biografie”, gaf Bezige Bij-uitgever Henk Pröpper twee jaar geleden aan toen bekend werd dat Robbert Ammerlaan de biograaf werd van Harry Mulisch. Dit najaar verschijnt een boek over Mulisch’ werkkamer. „Ammerlaan beraadt zich nog op wat daarna”, verklaart Pröpper desgevraagd. Kitty Saal, Mulisch’ weduwe, bevestigt de berichten en gaat ervan uit dat Ammerlaan de biograaf blijft. Ook Ammerlaan zelf ziet het ‘werkkamer-boek’ als een eerste vingeroefening voor groter werk. Ondertussen gaat Sander Bax, auteur van De Mulisch mythe, in gesprek met Kitty Saal. Bax: „Als je er zo diep in zit gaat het kriebelen, maar er zijn geen officiële afspraken.” Ondertussen werd bekend dat Joost Zwagerman na 30 jaar uitgeverij De Arbeiderspers verlaat voor Hollands Diep – de uitgeverij van Ammerlaan. Zwagermans nieuwe roman verschijnt in het voorjaar van 2017. (NRC)