Anushorentje

None

Tussen 1980 en 2012 werden in de medische literatuur 589 gevallen gepubliceerd van lichaamsvreemde voorwerpen die uit de menselijke endeldarm moesten worden verwijderd. De lijst bevat groenten, fruit, (shampoo)flessen, koffiemokken, gloeilampen, zaklantarens en meer spullen die de anale kringspier passeerden.

Dat deze ongemakken tijdloos zijn en niet tot mensen beperkt blijven, blijkt uit een publicatie in New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 67 (2015), waarin Jesper Milàn een vijfenzestig miljoen jaar oude Deense zee-egel (Echinocorys sulcata) beschrijft die het puntige slakkenhuis van Cerithiella fenestrata loodrecht in de anus heeft zitten. Dankzij een CT-scan en een siliconenafdruk stelde hij vast dat het geribbelde horentje de zee-egel 21 millimeter penetreerde – slechts de mondopening van de slak bleef buiten.

Hoewel bij mensen de vraag hoe en waarom lichaamsvreemde voorwerpen in het rectum terechtkomen meestal onbeantwoord blijft, doet Milàn wel een poging deze opmerkelijke associatie tussen de twee fossielen te verklaren.

Hij houdt het op een heremietkreeft die het slakkenhuisje vijfenzestig miljoen jaar geleden bewoonde en toen per ongeluk met zijn behuizing in de zee-egelanus vast kwam te zitten, maar sluit andere ‘meer kleurrijke’ verklaringen niet uit.

    • Kees Moeliker