Amnesty: Boko Haram ontvoerde al 2000 vrouwen en meisjes

Een foto van 8 maart 2015, van een gedeeltelijk verbrande klasruimte van de school waaruit een jaar geleden de 215 schoolmeisjes werden ontvoerd. Foto EPA / Henry Ikechukwu

Sinds begin vorig jaar heeft de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram al zeker 2000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Dat stelt de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie heeft het rapport gebaseerd op ooggetuigenverslagen, waaronder die van 28 vrouwen en kinderen die wisten te ontsnappen. Het rapport is uitgebracht op de eerste ‘verjaardag’ van de ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes. Zij werden een jaar geleden ontvoerd van hun school in Chibok, een plaats in het noorden van Nigeria. Van hen is sindsdien niets meer vernomen.

Misdaden tegen de menselijkheid

Volgens Amnesty ontvoert Boko Haram vrouwen en meisjes om ze vervolgens te dwingen tot seks of om ze te trainen om mee te vechten. In het rapport wordt verder gesproken over oorlogsmisdaden en andere misdaden tegen de menselijkheid, waaronder de moord op ten minste 5.500 burgers. De organisatie schrijft zelf:

“Ons rapport werpt een nieuw licht op de brute methodes van de gewapende groep in het noordoosten van Nigeria. Mannen en jongens worden daar ingelijfd of systematisch geëxecuteerd. Jonge vrouwen en meisjes worden ontvoerd, gevangen gezet en in sommigen gevallen verkracht, tot huwelijken gedwongen en onder dwang gezet om mee te vechten, soms zelfs in hun eigen steden en dorpen.”

Amnesty maakte ook een filmpje over de ‘vrouwelijke strijders’ die Boko Haram tot vechten dwingt:

Offensief

Door het geweld van Boko Haram zijn in Nigeria ruim anderhalf miljoen mensen ontheemd, onder wie 800.000 kinderen, meldde Unicef gisteren. Ongeveer 200.000 kinderen zijn de grens over gevlucht naar de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger.

De veiligheidssituatie in het noordoosten van Nigeria is het afgelopen jaar sterk verslechterd. Recentelijk is het Nigeriaanse leger in het offensief gegaan tegen de terreurgroep en boekt het daarbij successen.

Naar aanleiding van een slachtpartij van Boko Haram in januari maakte nrc.nl een uitlegstuk over de situatie in het land: Vijf vragen over het conflict in Nigeria.

    • Eva Smal