Alle taxichauffeurs mogen nu op Schiphol mensen oppikken

Op Schiphol werden recent 50 elektrische Tesla's in gebruik genomen als taxi. Een wereldrecord volgens Schiphol, want op geen enkel ander vliegveld rijden zoveel elektrische taxi's rond. Foto ANP / Evert Elzinga

Het is niet meer nodig om een speciale taxivergunning te hebben om op Schiphol taxidiensten aan te bieden. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam vandaag geoordeeld.

Voorheen konden alleen taxichauffeurs met een speciale Schiphol-taxivergunning mensen oppikken op de luchthaven. Die vergunning werd door Schiphol verstrekt en niet door de overheid. De gemeente Haarlemmermeer (waar Schiphol onder valt), heeft via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geregeld dat alleen taxi’s met een speciale vergunning op Schiphol mogen werken. Maar het categorisch verbieden van taxivervoer op Schiphol is niet toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000, aldus het hof.

Bij de Europese aanbesteding vorig jaar werd het taxivervoer vanaf Schiphol gegund aan Bios-groep Rotterdam, BBF Schipholtaxi en Willemsen De Koning. Na die vier jaar kunnen de drie bedrijven tweemaal twee jaar verlenging krijgen. Een taxichauffeur betaalt 3600 euro per maand om passagiers van Schiphol te mogen vervoeren, meldde AT5 in 2012, toen de spanning hoog opliep omdat onbevoegde taxi’s ritten inpikten.

‘Gemeente kan kwaliteitseisen gaan stellen’

Hubert Andela van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer in een reactie:

“De gemeente Haarlemmermeer kan in plaats van een APV waarschijnlijk wel gebruik gaan maken van de bevoegdheid om kwaliteitseisen te stellen aan taxichauffeurs die in hun gemeente op straat hun vervoer aanbieden. Haarlemmermeer is net als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Enschede een gemeente die die bevoegdheid in 2011 kreeg door een nieuw artikel in de Wet Personenvervoer.”

Schiphol zegt de uitspraak te bestuderen. Ook de gemeente Haarlemmermeer buigt zich nog over het arrest en komt morgen met een reactie, laat een woordvoerder weten.

    • Marije Willems