‘Scheepsramp voor kust Libië kost 400 vluchtelingen het leven’

De Italiaanse kustwacht brengt zaterdag vluchtelingen aan land, die gered moesten worden bij hun poging de Middellandse Zee over te steken.
De Italiaanse kustwacht brengt zaterdag vluchtelingen aan land, die gered moesten worden bij hun poging de Middellandse Zee over te steken. Foto EPA / Pasquale Claudio Montana Lampo

Bij het kapseizen van een schip in de Middellandse Zee zijn dit weekeinde zo’n 400 vluchtelingen verdronken. Onder de slachtoffers zijn veel jonge mannen en mogelijk zelfs kinderen, zo meldt Save the Children. De hulporganisatie voor kinderen baseert zich daarbij op de verklaringen van de overlevenden van de ramp.

De boot met vluchtelingen was nog geen dag eerder vertrokken uit Libië, toen het schip omsloeg. Een deel van de opvarenden – ongeveer 150 – kon worden gered door de Italiaanse kustwacht. Zij kwamen vandaag aan in de haven van het Zuid-Italiaanse Reggio Calabria, en spraken daar met Save the Children.

Tragedie in de maak

De VN-organisatie voor vluchtelingen (UNHCR) uitte eerder vandaag al de vrees dat er op de gekapseisde boot meer mensen aanwezig waren dan de 144 die werden gered. Het schip bood namelijk plek aan veel meer mensen en smokkelaars laden hun schepen doorgaans zo vol mogelijk, zo schreef NRC Handelsblad vanmiddag.

De VN waarschuwde dat “een menselijk tragedie in de maak is”. De Italiaanse kustwacht zou overbelast zijn door het grote aantal vluchtelingen dat de oversteek vanuit Libië probeert te maken. Alleen al in de laatste vier dagen moesten meer dan 8.000 vluchtelingen van rubberen en houten boten worden gered.

Lees ook in NRC Handelsblad van vandaag: “Tragedie bij begin lente”. (€)

    • Joost Pijpker