Etsy gaat naar de beurs, maar wie profiteert?

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Donderdag gaat de onlinemarktplaats voor handgemaakte producten Etsy naar de beurs. De vraag die handelaren zich volgens CNBC logischerwijs stellen is: moet ik hier wat mee?

Die vraag wil het televisienetwerk niet beantwoorden, maar het geeft wel handvaten om zelf te beoordelen of een van de 35 aanstaande IPO’s in de VS een potentieel goudmijntje is. Zo moet de winst van het bedrijf erg klein zijn, want dan kan het nog groeien.

Wie overigens wel gaan profiteren van de IPO van Etsy? De verkopers op de marktplaats zelf. De startup uit Brooklyn zet 5 procent van de aandelen opzij om hun trouwe gebruikers te belonen voor hun bijdrage aan het succes van Etsy, meldt The Wall Street Journal.

Slechte start-up namen

Pied Piper is een hele slechte naam voor een tech start-up, vindt The Washington Post. Gelukkig is hij als het lijdend voorwerp van HBO komedieserie Silicon Valley fictief.

Om de première van het tweede seizoen op HBO te vieren, maakte de krant een overzicht van de namen van echte start-ups in Californië die nog veel slechter zijn. Zoals het inmiddels geschrapte Fashism. Een mode-app die mensen de kledingkeuze van anderen liet beoordelen, maar eerder deed denken aan een donkere pagina in de geschiedenis van de mensheid. Of Oooooc, de moeilijk uit te spreken marktplaats voor content en andere online diensten. Met deze namen is Pied Piper zo slecht nog niet.

De space race van Boeing en Lockheed Martin

Boeing en Lockheed Martin hebben aangekondigd hun gezamenlijke ruimtevaartprogramma in samenwerking met het Pentagon te zullen verdedigen tegen concurrenten en eisen van het Amerikaanse congres, schrijft The Wall Street Journal

United Launch Alliance (ULA), de joint venture van de twee bedrijven, gaat dat doen met de innovatieve voortstuwingsmotoren voor meerdere vluchten (na het afstoten kunnen zij opnieuw gebruikt worden). Dit zou lanceringen van satellieten goedkoper maken en commerciële ruimtevluchten weer dichter bij de werkelijkheid brengen.

Maar doordat ULA, dat al tien jaar samenwerkt met de Amerikaanse autoriteiten, al te veel gekost heeft, wil het Congres dat de ontwikkeling sneller verloopt. Daarnaast willen de politici in Washington dat ULA niet meer gebruik maakt van Russische raketten bij hun onderzoek. De joint venture van Boeing en Lockheed staat onder druk om geschikte vervanging te vinden. Ondertussen staat nieuwkomer SpaceX te trappelen om het overheidscontract over te nemen van zijn concurrent.

    • Hans Klis