Keuzes

Zzp’er? Dan heb je vast je pensioen niet geregeld

Beeld iStock

“Als ik geld over heb, investeer ik liever in mijn bedrijf”, zegt Maarten Kerkhofs (29). Kerkhofs is freelance jongerencoach en trainer en hij heeft net als steeds meer zzp’ers niks geregeld voor zijn pensioen. “Ik weet nog niet goed wat verstandig is voor mij. Sparen doe ik nu eigenlijk alleen voor vakanties.”

Werk jij als zzp’er? Dan zou het maar zo kunnen dat jij geen aanvullend pensioen opbouwt. Het aantal zzp’ers dat zelf iets heeft geregeld voor de oude dag is nog nooit zo laag geweest als in 2014. Dat blijkt uit de ZZP-Monitor van GfK, waarvan NRC Q cijfers heeft opgevraagd. Nog maar iets meer dan de helft van de zzp’ers heeft iets geregeld voor zijn pensioen, een afname van ruim 18 procent ten opzichte van 2012. En dat terwijl het aantal zzp’ers nog steeds toeneemt. Volgens het CBS telde Nederland er vorig jaar ruim 800.000.

Waarom sparen zzp’ers nauwelijks voor hun pensioen? En hoe erg is het?

 

Sparen levert weinig op

Jonge zzp’ers sparen vaak voor andere dingen dan hun pensioen, dat nog zo ver weg ligt. Zoals Jo-Ann Oskam (23), zzp’er in communicatie en marketing. “Ik denk natuurlijk na over mijn pensioen, maar ik spaar nu voor het kopen van een huis. Door mijn jonge leeftijd ligt daar mijn prioriteit. Bovendien zien veel zzp’ers hun uurtarieven omlaag gaan. Daardoor wordt het moeilijker om geld opzij te zetten.”

Bovendien levert sparen door de lage rente te weinig op, zegt Luc Seton (39),  freelance journalist en filmmaker.

“In het begin heb ik wel pensioen opgebouwd, via de bank, maar dat zet echt geen zoden aan de dijk. Verder ben ik door de crisis het vertrouwen in grote instanties een beetje kwijtgeraakt. Daar zitten toch mensen die aan mij willen verdienen.”

Om toch nog een beetje zekerheid te hebben heeft Seton met een groep zzp’ers een maatschap opgericht. “We hebben een gezamenlijke spaarrekening, die tegelijk ons eigen sociale vangnet is.”

Te weinig geld

Gebrek aan geld is de belangrijkste reden van de zzp’er om geen pensioen op te bouwen, blijkt uit eerder onderzoek van ING en ZZP Barometer. Ook in 2014 zijn zzp’ers er niet beter voor komen te staan. De cijfers van GfK laten zien dat de financiële buffer van de rijkste zzp’ers slinkt, terwijl het aantal zzp’ers met een eigen vermogen in de laagste categorie toeneemt. 

Geen pensioen, is dat een probleem?

Banken en verzekeraars komen met nieuwe mogelijkheden voor zzp’ers om pensioen op te bouwen. Zoals spaarregelingen die lijken op een lijfrente. Voordelen van zulke regelingen zijn de lage kosten, flexibele inleg en de mogelijkheid om ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid geld op te kunnen nemen.

Toch geeft 21 procent van de zzp’ers aan geen plannen te hebben om in de nabije toekomst zelf iets te regelen. Heel onverstandig, vindt Johan Marrink van Stichting ZZP:

“Het lukt echt niet om in een paar jaar een vermogen op te bouwen waar je van je vijfenzestigste tot je vijfentachtigste van kan leven. Het is zeer belangrijk dat zzp’ers zich daar bewust van zijn. Als je het geld niet hebt, houdt het natuurlijk op. Maar je kunt ook andere keuzes maken. Het kopen van een nieuwe auto nog even uitstellen bijvoorbeeld.”