Wilders spreekt menigte bij Pegida-bijeenkomst toe

PVV-leider Geert Wilders heeft zojuist een menigte toegesproken bij een bijeenkomst van de anti-islamitische beweging Pegida in de Duitse stad Dresden. De Nederlandse politicus zei daarbij dat “onze cultuur de beste cultuur” is. Wilders was eregast van de manifestatie. Zijn komst bracht ook een tegendemonstratie teweeg.

PVV-leider Geert Wilders loopt het podium op voor een toespraak tijdens de Pegida-bijeenkomst van vanavond in Dresden.
PVV-leider Geert Wilders loopt het podium op voor een toespraak tijdens de Pegida-bijeenkomst van vanavond in Dresden. Foto Reuters/Fabrizio Bensch

PVV-leider Geert Wilders heeft zojuist een menigte toegesproken bij een bijeenkomst van de anti-islamitische beweging Pegida in de Duitse stad Dresden. De PVV-leider zei dat “onze cultuur de beste cultuur” is. Wilders was eregast van de manifestatie. Zijn komst bracht ook een tegendemonstratie teweeg.

Wilders deed zijn volledige toespraak in het Duits en prees het toegestroomde publiek, naar zo’n schatting 10.000 mensen, voor hun strijd tegen de islam. Hij zei dat het hun taak is om de vrijheid en democratie te beschermen:

“Onze cultuur is de de beste cultuur. Immigranten moeten onze waarden en normen aannemen en niet andersom.”

Ook zei Wilders dat Europa het gevaar van de islam onderschat en dat hij geen moslimhater is:

“Niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristen zijn moslim.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Danke Pegida, es war super! #pegida http://t.co/i8n1kNtLg4

Wilders al eerder betrokken

De demonstratie van Pegina begon rond 18.00 uur, bijna een uur later dan gepland. De start werd uitgesteld door de organisatie om meer aanhangers toe te laten stromen. Wilders had zich eerder al betrokken getoond bij de demonstraties van Pegida. De bijeenkomst waarbij een boodschap van de PVV-voorman zou worden voorgelezen werd echter afgelast. Nu besloot de Nederlander zelf zijn verhaal te komen vertellen.

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Er zouden nóg “duizenden” mensen onderweg zijn zegt Lutz Bachmann. Dus het loopt hier aardig uit. En vol. #dresden http://t.co/dMuXcWidqD

Tegendemonstratie en blokkades

Elders in de stad werd door ongeveer drieduizend mensen gedemonstreerd tegen het optreden van de voorman van de PVV. Dat deden ze op last van de gemeente buiten het zicht van de Nederlandse politicus. Een combinatie van joodse, islamitische en christelijke aanhangers hadden aangekondigd te willen demonstreren bij het locatie van de Pegida-demonstratie. De tegendemonstratie begon aan het begin van de middag.

Om voor- en tegenstanders van de anti-islamitische beweging uit elkaar te houden was een grote politiemacht op de been gebracht. De demonstraties verliepen echter zonder grote ongeregeldheden. Demonstranten tegen Pegida probeerden met behulp van een blokkade op een kruispunt te voorkomen dat aanhangers van de beweging de demonstratie konden bereiken. De Pegida-demonstraties hebben de Duitse deelstaat Saksen, waarin Dresden ligt, al minimaal 2,9 miljoen euro en 80.000 manuren van agenten gekost.

Groei met schandalen

Pegida is sinds vorig jaar stormachtig gegroeid. In thuisstad Dresden gingen wekelijks tienduizenden mensen de straat op tegen de islamisering van Europa. Vrij van schandalen is de beweging niet. Leider Lutz Bachmann moest vertrekken nadat in verschillende Europese media een foto verscheen waarop hij een Hitlerkapsel en -snor heeft. Later werd hij weer in genade aangenomen, nadat zijn vertrek voor steeds minder aanwezigen bij de wekelijkse demonstraties zorgden. Ook stapte een aantal prominente leden op.

In nrc.next stond dit weekeinde een verhaal over de Nederlander Ed, een belangrijke speler bij Pegida. Lees dat hier terug. (€).