Vredesakkoord Minsk leidde ‘zonder twijfel’ tot meer rust in Oekraïne

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier staat de pers te woord, voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Russische, Oekraïense en Franse collega. Foto EPA / Clemens Bilan

Het vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne heeft “zonder twijfel” geleid tot een kalmere situatie in het oosten van Oekraïne. Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vanavond voor een overleg met zijn collega’s uit Rusland, Frankrijk en Oekraïne. Wel is het te vroeg om van een succes te spreken.

Steinmeier wees erop dat er – ondanks het staakt-het-vuren – nog altijd gevochten wordt op “twee tot drie plekken” in Oekraïne. Zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen beweren juist dat de strijd de laatste dagen weer oplaait. Vandaag nog kwam een Oekraïense soldaat om bij een aanval op rebellengebied.

‘Akkoord is breder dan alleen staakt-het-vuren’

Tijdens een vredestop in Minsk zo’n acht weken geleden kwamen Rusland, Oekraïne en de rebellen na een jaar vechten tot een vredesakkoord. Bij dat overleg waren toen ook Duitsland en Frankrijk betrokken. Sindsdien is er echter vrijwel voortdurend doorgevochten tussen de separatisten en het leger van Oekraïne.

Toch wil dat volgens Steinmeier echter niet zeggen dat het akkoord van Minsk een flop is. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gaan die afspraken verder dan alleen een staakt-het-vuren, maar gaan ze ook over het bieden van humanitaire hulp aan de regio en het uitwisselen van gevangenen.

    • Joost Pijpker