Voortman wil opheldering over affaire rond lek Ombudsman

Foto ANP / Martijn Beekman

Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) wil uitleg over de rol die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) en het bestuur van de Tweede Kamer hebben gespeeld bij een affaire rond Voortman afgelopen zomer. De politica zet vraagtekens bij de besluitvorming die ertoe leidde dat justitie ten onrechte een onderzoek tegen haar instelde wegens het het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman. Ze stelt dat ze als alles goed was afgehandeld mogelijk nooit verdachte was geweest.

In een brief aan het presidium staat dat Voortman volgens justitie niet als verdachte had mogen worden aangemerkt. Het Kamerlid, dat geschorst werd maar in december van alle blaam werd gezuiverd, wil onder meer weten waarom er aangifte tegen haar is gedaan, zo is te lezen in een brief die NRC en Nieuwsuur hebben ingezien. Ze vraagt waarom Van Miltenburg en het bestuur van de Kamer overgingen tot aangifte, in plaats van een minder vergaand vooronderzoek door de Rijksrecherche.

“Ik ben een half jaar lang verdachte geweest van een ambtsmisdrijf. Mijn integriteit is in twijfel getrokken. Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen.”

Geschorst na dreiging aangifte

Voortman werd op verzoek van haarzelf en haar fractie geschorst nadat Van Miltenburg had gedreigd met maatregelen (lees: aangifte van ‘vermeende schending van de vertrouwelijkheid’). Het presidium besloot om ondanks deze ‘belofte’ alsnog aangifte te doen op dit punt. Voortman wil nu weten hoe dit kon gebeuren.

Daarnaast wil de parlementariër opheldering over de bron van verdachtmakingen aan haar persoon in De Telegraaf op 25 juni. Ze schrijft:

“Op dat moment was uit het gesprek dat de Kamervoorzitter met mij gehad had op 19 juni al helder dat ik onmogelijk het lek kon zijn omdat ik nooit weet heb gehad van alle gelekte namen.”

In juni werd bekend dat oud-directeur van de ANWB, Guido van Woerkom, zou worden benoemd als nieuwe Nationale Ombudsman. Zodra zijn naam circuleerde als kandidaat gaf de Marokkaanse gemeenschap te kennen dat ze dit niet zag zitten wegens een omstreden uitspraak van Van Woerkom in het verleden over een Marokkaanse taxichauffeur. Vervolgens werd aan de NOS een lijst gelekt met namen van mensen die hadden gesolliciteerd op de functie van Nationale Ombudsman. Die waren bij enkele Kamerleden bekend. Voortman werd vervolgens van dit lek verdacht.

Uiteindelijk stemde een meerderheid (91 van de 144) voor de benoeming van Van Woerkom. Hij trok zich echter toch nog terug.

Wat de gevolgen kunnen zijn voor Van Miltenburg - die al eerder kritiek kreeg (€) - is onduidelijk. Wat er precies is gebeurd, moet nog blijken, zegt politiek redacteur Tom-Jan Meeus. “De feiten zijn nog niet erg hard”.

Bekijk hieronder de tijdlijn van affaires rond Van Miltenburg:

    • Laura Klompenhouwer