Opinie

    • Floor Rusman

Vies, links, wereldvreemd, kinderachtig en lui

Waar komt de online woede en agressie richting de demonstrerende UvA-studenten vandaan, vraagt Floor Rusman zich af.

Na een historisch lange bezetting werd zaterdag het Maagdenhuis ontruimd. Dat leverde absurdistische scènes op, waarin de studenten tijdens een openluchtlezing over de middeleeuwse universiteit werden omsingeld door tientallen ME-busjes, politiepaarden en agenten met stokken en schilden.

De ontruiming eindigde in een anticlimax: de studenten zaten op de natte keitjes krentenbollen te eten en te luisteren naar toespraken, die de agenten waarschijnlijk zo saai vonden dat de busjes en paarden één voor één afdropen. Wat overbleef – zo’n honderd vermoeide studenten, een aantal docenten en wat mandarijnenschillen – zag er niet gevaarlijk uit.

Op internet zag men dat anders. Daar reageerde men alsof Nederland was bevrijd van een vijandelijke overheersing. Er werd op Twitter, Facebook en verschillende fora gesproken over ‘beesten’ die een flinke mishandeling door de ME verdienden.

Je kunt je nog voorstellen dat de bezetters bij sommigen irritatie opriepen, met hun af en toe radicaal linkse ideeën, gelijkhebberige toontje en onhandige mediaoptredens. Maar dit was geen irritatie, maar woede en agressie. De ‘stinkende kuthippies’ moesten met een waterkanon en de ‘lange lat’ het gebouw uitgewerkt worden; sterker nog, vele twitteraars droomden ervan dat zelf te mogen doen.

Woede en agressie kan ik begrijpen als die zich richten tegen groepen of individuen die zich gigantisch hebben misdragen. Maar het gaat hier om enkele honderden studenten die twee maanden lang actievoerden voor beter onderwijs, van wie slechts een klein deel daadwerkelijk kampeerde in het Maagdenhuis en van wie een nog kleiner deel schade heeft aangericht.

Maar het ging de kwade menigte kennelijk niet alleen om die schade. De aantijgingen op een rijtje: de studenten waren vies, links, wereldvreemd, kinderachtig en lui. Het woord ‘werkschuw’ heb ik vaak zien langskomen, voornamelijk in de klassieke combinatie ‘langharig werkschuw tuig’. De belangrijkste grief leek te zijn dat de demonstrerende studenten werden gefinancierd door ‘de belastingbetaler’ c.q. ‘onze zuurverdiende centen’.

Dat geldt natuurlijk voor alle studenten, net als het feit dat ze geen werk zoeken simpelweg omdat ze nog studeren. Doorsneestudenten hebben evenmin een baan als de Maagdenhuisbezetters en ook hun opleiding wordt deels betaald door de staat, maar zij worden niet uitgescholden voor profiteurs. Zij zien er namelijk normaal uit, hebben geen radicale standpunten en doen wat alle andere mensen ook doen: winkelen, uitgaan en series kijken.

Daar gaat het volgens mij om: dat de studenten niet moeten denken dat ze beter zijn dan Jan Modaal. Het was een sentiment dat we ook tegenkwamen bij Occupy: hoe halen deze dwazen het in hun hoofd dat ze de wereld kunnen verbeteren? Waarom doen ze niet gewoon normaal?

Als normaal doen inhoudt: fris gewassen en geknipt kwaadaardige berichtjes typen vol clichés over lange latten en werkschuw tuig, dan heb ik liever wereldverbeteraars.

    • Floor Rusman