Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voorarrest verdachte Utrechtse verkrachtingen verlengd tot juni

Rechtbanktekening van (VLNR) Gerard T., diens advocaat Maarten Krikke en de Officieren van Justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent in de rechtbank van Utrecht.
Rechtbanktekening van (VLNR) Gerard T., diens advocaat Maarten Krikke en de Officieren van Justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent in de rechtbank van Utrecht. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De man die wordt verdacht van vier verkrachtingen in Utrecht, Gerard T., blijft zwijgen en wil niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Dat is vandaag gebleken tijdens een pro-formazitting in de rechtbank, tijdens welke werd besloten dat het voorarrest van de 52-jarige T. uit Nieuwegein tot 1 juni wordt verlengd. Anne Vegterlo, NRC-correspondent in Utrecht, was erbij.

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Gezien ernst van de feiten en zwijgen van verdachte acht OM pers.onderzoek noodzakelijk.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Volgens advocaat Krikke is verdachte T. niet bereid mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Pro-formazitting afgelopen. De R-C moet beslissen over pers.onderzoek. T. blijft tot volgende zitting, 1 juni, in voorlopige hechtenis.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo 1 juni is een regiezitting, dan worden de onderzoekswensen van OM en verdediging besproken. Inhoudelijke behandeling is pas in de zomer.

T. werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie brute verkrachtingen die aan de zogeheten ‘Utrechtse serieverkrachter’ worden toegeschreven. De match kwam bij toeval, nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal.

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Advocaat draagt aan dat lokfiets bewust is neergezet omdat Gerard T. al verdachte in onderzoek naar serieverkrachtingen zou zijn.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Voor het OM kwam dna match die volgde uit de veroordeling voor de gestolen fiets echter ‘volledig als een verrassing’.

De uitkomst van het forensisch onderzoek naar T. is dat hij wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. De vierde zaak gaat om een verkrachting op 5 september 1995 in De Bilt. Voor achttien andere zaken is onvoldoende bewijs gevonden.

De Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor. De politie zocht in totaal twee decennia naar de onbekende man die in twee jaar tijd zes jonge vrouwen had verkracht in het bos- en weidegebied ten zuidoosten van Utrecht en nog eens twaalf pogingen daartoe deed. Sinds eind 1996 leek hij echter geen verdere slachtoffers hebben gemaakt. Omdat het vreemd was dat een dwangmatige verkrachter zomaar zou stoppen, hielden politie en justitie ernstig rekening met de mogelijkheid dat hij was overleden.

Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Er werd weer 75 man politie op de zaak gezet, maar dat bleef tot vorige zomer zonder resultaat.