Vader Le Pen trekt zich terug uit Franse regionale verkiezingen

Jean-Marie en Marine Le Pen tijdens de 1 Meiparade vorig jaar
Jean-Marie en Marine Le Pen tijdens de 1 Meiparade vorig jaar Foto EPA / Yoan Valat

Jean-Marie Le Pen trekt zich terug als kandidaat van het Front National voor de komende regionale verkiezingen in Frankrijk. Na een openlijk in de media uitgevochten familiedispuut liet de 86-jarige partijoprichter vanmorgen aan het dagblad Le Figaro weten zich neer te leggen bij het besluit van zijn dochter, partijleider Marine Le Pen, om hem het lijsttrekkerschap te ontnemen.

Vorige week nog zei hij zich te zullen verdedigen “en mogelijk aan te vallen” toen Marine Le Pen een interview met Le Pen in het extreem-rechtse blad Rivarol had gekwalificeerd als “politieke zelfmoord”. Nadat hij eerder deze maand op de Franse televisie had herhaald dat wat hem betreft de gaskamers “een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog” zijn, stortte hij de partij vorige week in crisis door het op te nemen voor het met de Duitsers in de oorlog collaborerende Vichy-regime.

Disciplinaire procedure

Le Pen zegt nu “geen schade te willen toebrengen aan de beweging” die onder zijn dochter probeert een voor meer Fransen acceptabeler imago te krijgen. Het is niet duidelijk of de huidige partijtop hem alsnog om zijn uitspraken uit de partij wil zetten. Marine Le Pen zei vorige week een “disciplinaire procedure” tegen haar vader te beginnen.

Le Pen senior blijft ervan overtuigd dat hij voor de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur de meest geschikte kandidaat zou zijn geweest. Bij de laatste Europese verkiezingen haalde hij in deze streek 33 procent van de stemmen.

Maar een mogelijke opvolger die de goedkeuring van de FN-erevoorzitter kan wegdragen loopt zich warm: kleindochter Marion Maréchal Le Pen, die sinds 2012 al lid is van de Assemblée nationale en door Jean-Marie Le Pen al eens “getalenteerder” dan haar tante Marine genoemd is. Zij is “excellent”, zei hij vanmorgen.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Vadermoord’ stort het Front National in crisis (€)