Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

UvA-docenten willen dat College van Bestuur opstapt

383 hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam willen dat het College van Bestuur (CvB) opstapt na de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME afgelopen zaterdag. Dat schrijven zij vanochtend in een opiniestuk in nrc.next. De leraren noemen de actie de zoveelste “bestuurlijke blunder” van het CvB.

Een huilende vrouw tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit.
Een huilende vrouw tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit. ANP / Remko de Waal

383 hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam willen dat het College van Bestuur (CvB) opstapt na de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME. Dat schrijven zij vanochtend in een opiniestuk in NRC. De leraren noemen de actie de zoveelste “bestuurlijke blunder” van het CvB. Bekijk de volledige namenlijst hier.

Zaterdagochtend kwam na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Hierbij werd de ME ingezet en werden tien aanhoudingen verricht. De bezetters van het Maagdenhuis kregen vrijdag te horen dat ze het pand moesten verlaten. Volgens de universiteit hebben zij voor zo’n half miljoen aan kosten gezorgd. Eerder op de dag had de rechter de UvA, de eigenaar van het gebouw, toestemming gegeven het gebouw te ontruimen.

Deadline om middernacht

Een deurwaarder stelde daarop een deadline van middernacht, maar die lieten de protesterende studenten en docenten aan zich voorbijgaan. De demonstranten hadden gezegd dat ze maandag hun biezen zouden pakken na een festival dat ze afgelopen weekend wilden organiseren. De docenten in nrc.next:

“Met de ontruiming van het Maagdenhuis is het universiteitsbestuur zijn goodwill kwijtgeraakt. Tijd voor een nieuw College van Bestuur.”

Het opiniestuk werd geschreven door hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis. De auteurs prijzen de bezetters voor hun “politieke energie” en voor hun verzet tegen “tegen de financialisering en het rendementsdenken binnen het publieke domein”:

“Met opnieuw een dwangbevel in de hand en de uitnodiging van burgemeester Van der Laan om alles in der minne te schikken negerend, verkoos het College van Bestuur echter de lange lat en het politiepaard van de ME boven de redelijkheid van het overleg.”

Ludieke acties

Vandaag hebben de docenten om 15.00 uur een ludieke actie gepland om te demonstreren voor meer democratie op de UvA. Veel deelnemers komen in pak en een aantal hoogleraren trekt zelfs de “ceremoniële toga” aan. In de aankondiging staat te lezen:

“Het CvB blijft partijen in dit proces marginaliseren en zelfs criminaliseren, en de internationale academische gemeenschap is dan ook geschokt door de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag.”

Lees hier het opiniestuk: Tijd voor een nieuw College van Bestuur