Tot vier jaar geëist tegen verdachten van toeslagenfraude

Het gemeentehuis van Bronckhorst. In de Gelderse gemeente werd in 1 jaar tijd op minstens 100 fraudegevallen gestuit. Foto ANP / Vincent Jannink

Zes verdachten van de omvangrijke fraude met toeslagen hebben vandaag tot vier jaar cel tegen zich horen eisen bij de rechtbank in Rotterdam. Ze hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen, ook wel omschreven als de ‘Bulgarenfraude’.

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de Turks-Nederlandse hoofdverdachte Mehmet K.. Volgens het OM is K. echter naar Turkije gevlucht op de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten. Inmiddels staat hij internationaal gesignaleerd. Het OM bekijkt of de 41-jarige K. zijn straf, indien hij wordt veroordeeld, in Turkije zou kunnen uitzitten.

Fraude via GBA en DigiD

De andere verdachten zijn de uit Bulgarije afkomstige Ivelin A., Krasen G., Boris A., Asen Z. en Alien D. Tegen hen zijn straffen tot drie jaar cel geëist. Zij vroegen volgens justitie honderden valse huur-, zorg en kinderopvangtoeslagen aan voor Bulgaren die daar geen recht op hadden. Het zou gaan om een aangevraagd bedrag van 10.000.000 euro, waarvan de fiscus er uiteindelijk voor ongeveer 5.600.000 euro heeft uitgekeerd. De officier van justitie zei tijdens de zitting dat mensen in Bulgarije werden geronseld en zo werden “meegesleurd in een perverse fraude”.

“Mensen uit een straatarm gedeelte van Europa, die best voor €500 voor een paar dagen naar Nederland wilden komen.”

Voor de ‘Bulgarenfraude’ werd misbruik gemaakt van de toeslagen die geregeld werden via inschrijving bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Daar konden de Bulgaren zich laten inschrijven, terwijl ze niet in Nederland woonden. Criminelen vroegen met behulp van de valse GBA-gegevens een DigiD aan om daarmee vervolgens toeslagen aan te vragen.

Weekers in de problemen

De fraude kwam in april 2013 aan het licht dankzij onderzoek van RTL Nieuws en Brandpunt . De Bulgaarse zaak bleek het topje van de ijsberg; fraude met bijvoorbeeld de zorg- en huurtoeslag kwam veel vaker voor, liet toenmalig staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) weten aan de Tweede Kamer. De schade door fraude met toeslagen bedroeg volgens Weekers ruim 95 miljoen euro.

De staatssecretaris trof maatregelen om het misbruik van fraudes tegen te gaan, maar stapte in januari vorig jaar op na problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van toeslagen. De Belastingdienst zette de huur- en zorgtoeslag voor ruim 100.000 mensen stop vanwege problemen bij de invoering van de maatregel dat toeslagen nog maar op één rekening mogen worden gestort.

    • Laura Klompenhouwer