Hongkong remt ‘Chinese boeren’ af

China wil de stroom bezoekers naar Hongkong indammen. ‘Vastelanders’, zowel toeristen als handelaren, mogen voortaan maar eens per week naar de voormalige Britse kolonie om inkopen te doen. De maatregel die gisteren bekend werd gemaakt door de autoriteiten in Shenzhen, de metropool tegenover het schiereiland, is een reactie op de klachten uit Hongkong over de Chinese „mierenplaag”.

Sinds 2009 mogen Chinezen vrij naar Hongkong reizen en dat gebeurt dan ook op grote schaal. De compact gebouwde stad met speciale administratieve status (7,2 miljoen inwoners) kreeg in 2014 14,9 miljoen landgenoten van het vasteland te verwerken, vooral dagjesmensen en handelaren die afkomen op de belastingvrije goederen. Met de stijging van het aantal bezoekers namen ook de klachten toe over het gedrag van „die boeren uit de Chinese provincies”.

Of de reisbeperkingen zullen helpen is de vraag. Hongkongse winkeliers, die zich tegen de maatregelen verzetten, hopen en verwachten van niet. „In plaats van een persoon meerdere trips naar Hongkong te laten maken, zullen handelaren simpelweg meerdere personen inschakelen om een keer per week naar Hongkong te komen om inkopen te doen”, aldus Fok Hai van de Hongkongse sieraden- en goudhandel.