Schaapherder heeft veel volgers en niet alleen in de wei

De Engelse schaapherder James Rebanks houdt al van jongs af aan schapen. Zijn opa was zijn leermeester, maar Rebanks gaat met de tijd mee: naast een kudde schapen neemt de schaapherder uit het Lake District ook een horde Twittervolgers onder zijn hoede.

Rebanks deelt zijn leven als schaapherder met zijn ruim 55 duizend volgers. Hij richtte drie jaar geleden zijn account @herdyshepherd1 op om te kijken of er mensen geïnteresseerd waren in het leven van een man met zeshonderd schapen. Vanmorgen maakte Rebanks bij de BBC de balans op:

“Ik maakte al langer foto’s en gedichten en bedacht dat Twitter een goede manier kon zijn om dit te delen met de wereld. Ik krijg elke dag meer volgers en sommige filmpjes worden 600.000 keer bekeken. Een succes dus.”

Een dag in het leven van schaapherder James Rebanks:
https://www.youtube.com/watch?v=uCF4-c1C6rg

Het gebied als decor

En dat het leven van een schaapherder bestaat uit meer dan de dieren te laten grazen, ze te scheren en ze te hoeden, vertelt Rebanks in zijn 320 pagina’s tellende boek ‘The Shepherd’s Life’. Dat is trouwens niet het eerste boek waarbij het Lake District dienst doet als decor. Schrijfster Beatrix Potter, van de Peter Rabbit-verhalen, had een boerderij op het landgoed en putte daar inspiratie uit voor haar verhalen. Met het geld dat ze daarmee verdiende kocht ze meerdere boerderijen in het Lake District. Bij haar dood in 1943 liet ze die boerderijen na aan de National Trust: plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid.

Nationaal Park

Behalve de schapen speelt ook de omgeving een belangrijke rol op de beelden. Het Lake District (Merengebied) is namelijk één van de dertien nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Het is een bergachtige streek. Alle toppen in Engeland hoger dan negenhonderd meter boven zeeniveau liggen in dit gebied.

Het Lake District waar Rebanks zijn schapen dagelijks grazen:

Een foto van de omgeving:

Twitter avatar herdyshepherd1 Herdwick Shepherd Mist rolling in from the East… http://t.co/lVE3Hd93dA

Zeldzaam schapenras

Zijn zeshonderd schapen die dagelijks op de weide van Lake District grazen, maken deel uit van het zeldzame schapenras Herdwick. Naar schatting zijn er wereldwijd nog 50.000 van dit soort. De schapen worden gefokt op boerderijen in centraal en westelijk Lake District. Het ras is een van de robuuste schapenrassen van Groot-Brittannië. Bijzonder is dat ze bij de geboorte grotendeels zwart zijn, vaak met witte plekken aan de ogen en oren. Hun vacht wordt lichter naarmate ze ouder worden. Volwassen dieren hebben een blauwgrijze tot lichtgrijze vacht. Het hoofd en de poten zijn wit.

Rebanks plaatst elke dag wel foto’s van zijn schapen:

    • Maarten Back