Republikein Marco Rubio officieel kandidaat presidentsverkiezingen VS

Marco Rubio lacht terwijl hij het podium betreedt om zijn kandidaatschap officieel aankondigt voor de presidentsverkiezingen van 2016.
Marco Rubio lacht terwijl hij het podium betreedt om zijn kandidaatschap officieel aankondigt voor de presidentsverkiezingen van 2016. Foto: AP / Wilfredo Lee

Republikeinse senator Marco Rubio heeft zich vannacht officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Eerder op de dag maakte hij dat al bekend aan donoren in Miami.

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio … I announce my candidacy for President of the United States of America.

Rubio moet de ‘latino vote’ binnenhalen

Rubio (43) volgt hiermee het voorbeeld van partijgenoten Ted Cruz en Rand Paul die dat de afgelopen paar weken al deden. Naar verwachting staan gouverneur van de staat Wisconsin, Scott Walker, en voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush ook klaar om hun deelname in het drukke en verdeelde kamp van de Republikeinse partij aan te kondigen.

De bekendmaking van Rubio in Miami:

Als kind van Cubaanse immigranten werpt Rubio zich op als de frisse nieuwe Republikeinse kandidaat om onder andere de kiezers met Latijns-Amerikaanse wortels te lokken. Zij worden gezien als een cruciale bevolkingsgroep in de verkiezingen van 2016. In 2012 werden tien procent van de stemmen uitgebracht door deze groeiende minderheid. Het is dan ook geen wonder dat Rubio tijdens zijn toespraak zowel Spaans als Engels sprak.

Volgens onze correspondent Guus Valk maakt Rubio een grote kans om de nominatie te winnen van de Republikeinse partij:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Met een geïnspireerde speech heeft @marcorubio zich gemeld voor 2016. Gebruikte zijn jeugdigheid en migrantenafkomst slim. Grote kanshebber.

Rubio: ik ben de kandidaat van een nieuwe generatie

Rubio positioneert zichzelf als een kandidaat die een nieuwe generatie belichaamt en duidelijk geen deel uitmaakt van de oude politieke dynastieën die lijken te strijden om het Witte Huis zoals Hillary Clinton en waarschijnlijk Jeb Bush. Gedurende zijn politieke carrière presenteerde hij zichzelf al als een product van de Amerikaanse Droom, onder andere met zijn innemende levensverhaal. Rubio:

“Teveel van onze leiders zijn blijven steken in de twintigste eeuw. Zij zijn veel te druk bezig met terugkijken. Het is tijd dat onze generatie op weg gaat naar een nieuwe Amerikaanse eeuw.”

Als zoon van Cubaanse ouders, die werkten als barman en kamermeisje, laat Rubio naar eigen zeggen zien wat Amerika kan betekenen voor jonge immigranten en burgers met lage inkomens, maar grote ambities.

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio I live in an exceptional country where even the son of a bartender and a maid can have the same dreams and the same future…
Twitter avatar marcorubio Marco Rubio …as those who come from power and privilege.
Foto AP / Wilfredo Lee

Senator Marco Rubio en zijn vrouw Jeanette na zijn aankondiging om zich beschikbaar te stellen als presidentskandidaat. Foto AP / Wilfredo Lee

Rubio zet zich af tegen Clinton, Obama én mentor Jeb Bush

De verkiezingsplannen van Rubio moeten verschillende segmenten van het (Republikeinse) electoraat aanspreken, schrijft The Wall Street Journal. Belastinghervormingen moeten gezinnen met kinderen financieel ondersteunen, Rubio wil staten meer zeggenschap geven over armoedebestrijding en federale ziektekostenverzekeringen en daarnaast wil hij het defensiebudget verhogen.

Tegenover ABC News vertelt Rubio waarom hij president wil worden:

Tijdens zijn toespraak haalde Rubio hard uit naar Obama, de onderhandelingen met Iran en Hillary Clinton, die zich gisteren verkiesbaar stelde.

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio If America accepts the mantle of global leadership, by abandoning this admin’s dangerous concessions to Iran, and its hostility to Israel…
Twitter avatar marcorubio Marco Rubio Just yesterday, a leader from yesterday began a campaign for President by promising to take us back to yesterday.

Ook zette Rubio zich af tegen zijn goede vriend en mentor Jeb Bush. Volgens CNN strijden beiden - als die laatste zich daadwerkelijk ook verkiesbaar stelt voor de presidentverkiezingen - om de gunst van de latino-kiezer.

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio I have heard some suggest that I should step aside and wait my turn. But I cannot.

Voor Rubio is het menens

Binnen de Republikeinse partij wordt enigszins met argusogen gekeken naar het kandidaatschap van Rubio. Hij is verreweg de jongste en meest onervaren kanshebber, met maar een termijn als senator onder zijn riem als de presidentsverkiezingen volgend jaar van start gaan (net als Obama in 2008). Zou het niet logischer zijn dat hij zijn beurt afwacht, vragen Republikeinen af.

Daarnaast zijn collega’s uit Florida niet blij met het feit dat hij zich opwerpt als serieuze concurrent van Jeb Bush. Rubio zou beloofd hebben niet de kansen van zijn voormalige mentor op het presidentschap te bemoeilijken. Door zijn kandidaatschap in Miami aan te kondigen laat Rubio volgens The New York Times zien dat hij niet uit de weg gaat voor Bush.

Waarom moeten kiezers, Rubio in de gaten houden? USA Today zet het op een rij:

    • Hans Klis