Rechtszaak Blauwestad op voorhand kansloos

De rechtszaak die de provincie Groningen in 2012 aanspande tegen bouwbedrijven Ballast Nedam en BAM Vastgoed vanwege het bouwproject Blauwestad was op voorhand kansloos. Dit blijkt uit een reconstructie die het radioprogramma Argos zaterdag uitzond.

Marc Calon, destijds verantwoordelijk PvdA-gedeputeerde en nu voorzitter van Aedes, de koepel van woningbouwverenigingen, hield een ‘reglement’ met daarin geheime afspraken met de twee bouwbedrijven jarenlang geheim voor Provinciale Staten.

De bedrijven stapten in 2007 vroegtijdig uit het geflopte bouwproject Blauwestad in Oost-Groningen. Volgens de provincie waren ze verplicht tweehonderd bouwkavels af te nemen. Maar die afspraak was door de bouwbedrijven nooit bevestigd. Sterker: er was een geheime terugkoopclausule voor onbebouwde kavels opgesteld. Zo hoopte Calon destijds politiek gezichtsverlies rond het geplaagde project te voorkomen Hij wilde op de uitzending niet reageren.

In december oordeelde de rechtbank in Groningen dat de provincie haar claim van 17 miljoen euro op twee bouwbedrijven kan vergeten. Er is 70 miljoen euro afgeschreven op het project rond het kunstmatig aangelegde Oldambtmeer. Uitgangspunt was dat bemiddelde westerlingen graag in luxueuze villa's aan dat water wilden wonen. Maar de vermogende import kwam niet. Van de beoogde 1.480 kavels zijn er 193 verkocht.