Pentagon bezorgd over opheffen Russisch raketexportverbod Iran

Archieffoto uit 2013 - de s-300 wordt tentoongesteld buiten Moskou. Foto AP / Ivan Sekretarev

Het Pentagon is ontstemd over de opheffing van het Russische exportverbod op S-300-luchtafweerraketten aan Iran. President Vladimir Poetin ondertekende vandaag een decreet dat per direct een einde maakt aan het uitvoerverbod op het geavanceerde wapensysteem. Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet bij monde van een woordvoerder weten dat niemand gebaat is bij de verkoop van de systemen aan het islamitische land.

Het Kremlin ondertekende in 2007 een leveringscontract met Iran, maar kwam daar in 2010 onder grote internationale druk van terug. Onder Israëlische en Amerikaanse druk had Rusland de leverantie wegens “technische kwesties” vertraagd.

“Onze bezwaren tegen deze verkoop zijn oud en bekend”, zegt defensiewoordvoerder Steven Warren nu, bericht persbureau AFP. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei echter dat het Russische besluit de gesprekken over een nucleair akkoord met Iran niet zou belemmeren.

Bescherming nucleaire installaties

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vandaag dat het embargo overbodig is geworden, nu er over het nucleaire programma van Iran een voorlopig akkoord is bereikt met de zes gesprekspartners. De zogenaamde ‘P5+1’ (VS, Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland) en Iran kwamen begin deze maand na dagenlange onderhandelingen in het Zwitserse Lausanne tot het raamwerk van een toekomstig akkoord. De afspraken moeten voor eind juni leiden tot een alomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran.

De vrees was in 2010 dat Iran de geavanceerde luchtverdedigingssystemen zou gebruiken om de nucleaire installaties te beschermen. Met de deal zou destijds een bedrag van in totaal 800 miljoen dollar (754 miljoen euro) gemoeid zijn geweest, meldde persbureau Reuters.

    • Laura Klompenhouwer