‘Ouderen krijgen thuis onvoldoende zorg’

Twee mensen maken een wandeling
Twee mensen maken een wandeling ANP / Bart Maat

Steeds meer ouderen vereenzamen, leven ongezond en krijgen zowel onvoldoende thuiszorg als te weinig mantelzorg. Dat beeld schetsen huisartsen en wijkverpleegkundigen in een onderzoek van de NOS. Driekwart van de 320 ondervraagde artsen vindt de zorg thuis onvoldoende.

Ouderen zouden er vaak ongezonde eet- en drinkgewoonten op na houden. Van de dertig ondervraagde wijkverpleegkundigen vindt de helft dat ouderen te weinig thuiszorg krijgen. Doordat de toegang tot verpleeghuizen door het kabinet is ingeperkt, blijven ouderen langer thuis wonen. Zij krijgen dan ook minder professionele zorg en moeten vaker een beroep doen op buren, familie en vrienden.

Herman Suichies van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen:

“Een dagopvang die wordt opgeheven betekent meer vereenzaming, vaak slechter eten en drinken en meer kans op te laat geconstateerde medische problemen.”

Zelfstandigheid

Niet iedereen is negatief. Een kwart van de ondervraagden zei dat ouderen hun zelfstandigheid positief waarderen. Toch schetsen de meesten geen rooskleurig beeld. Naast de genoemde vereenzaming en slechte dieet zien zij dat meer ouderen vallen of geestelijk achteruit gaan. Een wijkverpleegkundige:

“In het ideale plaatje springen de kinderen bij. Als die er niet zijn, moet een oudere een goede beurs hebben om genoeg zorg te krijgen. Mensen die beide niet hebben, krijgen het echt steeds zwaarder”

Bijna alle ondervraagden zeggen dat familie onvoldoende kan helpen als dat nodig is. Familie en mantelzorgers zijn vaak al overbelast en wonen te ver weg.

Politici hebben kritiek geuit naar aanleiding van het geschetste beeld. Groenlinks-Kamerlid Linda Voortman:

“Dit onderzoek bevestigt de resultaten van het onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van GroenLinks deed: mensen krijgen minder zorg dan ze nodig hebben. Het kabinet wil dat mensen langer thuis kunnen wonen, maar heeft enorm bezuinigd op dagbesteding en thuiszorg. Als het kabinet echt wil zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen moet het ervoor zorgen dat er geïnvesteerd in plaats van bezuinigd wordt op zorg thuis.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Een systeem dat zelf ziek is (€)