Opnieuw strenge straffen tegen leiders Moslimbroederschap

Egypte heeft zaterdag opnieuw strenge straffen uitgesproken tegen leiders en aanhangers van de Moslimbroederschap. Mohamed Badie, opperste leider van de verboden oppositiebeweging, en dertien anderen kregen de doodstraf. Nog eens 37 beklaagden, onder wie drie journalisten en een Amerikaanse staatsburger, kregen levenslang.

Voor Badie is het de vierde keer dat hij de doodstraf krijgt. Dat komt doordat hij wordt toegevoegd aan elk dossier tegen de Moslimbroederschap. De rechter, Nagy Shehata, staat bekend om zijn strenge straffen op basis van weinig of geen bewijs. Zijn vonnissen blijven in beroep zelden overeind.

Zo kregen de journalisten van Al-Jazeera English een nieuw proces. En van de 183 mensen die in februari van Shehata de doodstraf kregen, werden slechts 22 vonnissen bevestigd.

De zaak van zaterdag ging over de ‘Raba’a-operatiekamer’, een verwijzing naar het plein in Kairo waar aanhangers van de Moslimbroederschap zich hadden verschanst na de afzetting van president Morsi op 3 juli 2013. Op 14 augustus maakten leger en politie een einde aan het protest; daarbij werden minstens 817 mensen gedood.

Een van de beklaagden die zaterdag levenslang kregen is Mohamed Soltan (27). Hij is de zoon van een leider van de Moslimbroederschap en heeft een Amerikaans paspoort. Soltan is al meer dan een jaar in hongerstaking. Hij houdt vol dat hij geen lid was van de groep, en enkel heeft geholpen met tolken voor journalisten.

Ook drie Egyptische journalisten kregen zaterdag levenslang: Abdullah al-Fakharany en Samhi Mustafa van de website Rassd, en Mohamed al-Adly van tv-zender Amgad. Het gaat om media die dicht bij de Moslimbroederschap stonden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt het proces „politiek gemotiveerd” en merkt op dat de echte daders van het bloedbad van Raba’a onderscheidingen hebben gekregen in plaats van straffen.

Ondanks alle recente doodvonnissen in Egypte is tot dusver nog maar één executie uitgevoerd: een man die kinderen van een dak had gegooid. Ook tegen het vonnis van zaterdag is nog beroep mogelijk.

    • Gert Van Langendonck