Openlijke machtsstrijd in top van VW-concern

President-commissaris Ferdinand Piëch haalt uit naar bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Het blijkt een eenmansactie te zijn.

Het zal vaker knallen in bestuurskamers van grote bedrijven, maar het is vrij zeldzaam dat bestuurders hun ongenoegen publiekelijk uitspreken. Dat is precies wat nu gebeurt bij het Duitse autoconcern Volkswagen (VW).

President-commissaris Ferdinand Piëch viel dit weekend in weekblad Der Spiegel bestuursvoorzitter Martin Winterkorn af. De president-commissaris zei in het interview onomwonden dat hij „op afstand staat” van Winterkorn. Hij speculeerde bovendien op het aftreden van Winterkorn.

Het interview lijkt een eenmansactie van Piëch te zijn, vooral ingegeven door zijn eigen opvolgingsstrijd. Het leek namelijk tot voor kort een uitgemaakte zaak dat Winterkorn na het aflopen van zijn termijn als bestuursvoorzitter in 2016, de post van Piëch als president-commissaris zou overnemen. Dat staat nu op losse schroeven. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zijn Audi-topman Rupert Stadler, Porsche-directeur Matthias Müller en Herbert Driess ook voor die positie in de race.

Het interview met Piëch leidde tot een storm van verontwaardigde reacties van onder anderen politici en invloedrijke aandeelhouders. Piëch lijkt vrijwel alleen te staan in zijn kritiek op Winterkorn, blijkt uit berichten in verschillende Duitse kranten.

De uitspraken van Piëch zijn extra opmerkelijk omdat het juist goed lijkt te gaan met Volkswagen. VW, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, verkocht vorig jaar voor het eerst meer dan 10 miljoen auto’s.

Het concern draaide in 2014 een omzet van 202 miljard euro. De winst bedroeg ruim 11 miljard. Er werken zo’n 600.000 mensen. Naast Volkswagen zijn onder meer Audi SEAT, Lamborghini en Bentley onderdeel van het concern.

Het is niet de eerste keer dat Piëch zorgt voor ruzie bij VW. Piëch is een nazaat van Ferdinand Porsche, de oprichter van het beroemde automerk. Porsche is onderdeel van het Volkswagen-concern, en de familie heeft bovendien een meerderheid van de aandelen (van 50,7 procent). In 2008 had Piëch ook de hoofdrol in een openlijk uitgevochten strijd over samenwerking tussen Porsche en Audi, een andere Volkswagen-dochter.

De 77-jarige Ferdinand Piëch is sowieso niet bepaald van de zachtaardige aanpak: zijn agressieve en dominante managementstijl is beroemd en berucht in de Duitse auto-industrie. Maar nu lijkt zijn confronterende stijl zich tegen hem te keren. „Je kunt maar beter niet het succesvolle VW-concern door zulke openbare uitspraken in een moeilijke situatie brengen”, zegt minister van Economische Zaken Olaf Lies van de deelstaat Nedersaksen, de thuisbasis van het concern, vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nedersaksen is ook aandeelhouder van VW. Het is in Duitsland tamelijk gebruikelijk dat politici zich nadrukkelijk bemoeien met de bedrijfsvoering van bedrijven in hun regio.

Ook de ondernemingsraad van Volkswagen reageerde afwijzend op de uitspraken van president-commissaris Piëch: „We hebben met Winterkorn een van de succesvolste managers uit de auto-industrie aan boord.” Er is geen enkele reden om aan zijn functioneren te twijfelen, zegt or-voorzitter Bernd Oster.

Zelfs Piëchs eigen familie keerde zich gisteren tegen zijn woorden. „Een privémening, en bovendien niet afgestemd met de rest van de familie”, zei woordvoerder Wolfgang Porsche, een neef van Piëch.

Volgens het Handelsblatt hebben Winterkorn en Piëch later deze week een afspraak om het over de kwestie te hebben. Ook de families Piëch en Porsche komen volgens de krant nog deze week bij elkaar om het meningsverschil te bespreken.