UvA-docenten gaan demonstreren

Wordt het niet tijd dat de Universiteit van Amsterdam een nieuw College van Bestuur krijgt? Die vraag wordt hardop gesteld door meer dan honderd hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam. In een opiniestuk in deze krant noemen de ondertekenaars de ontruiming van het Maagdenhuis een „bestuurlijke blunder”. De politie maakte zaterdag een einde aan de wekenlange bezetting van het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam. Dit terwijl de bezetters hadden beloofd het pand vandaag te verlaten. Dat heeft „veel van de goodwill die het College van Bestuur met zijn wijze, tolerante houding de afgelopen weken had opgebouwd, als sneeuw voor de zon doen verdwijnen”, schrijven de medewerkers. „Wij vragen ons dan ook af of dit College van Bestuur de juiste partij is om het ingewikkelde, precaire overgangsproces waarin de UvA zich bevindt in goede banen te leiden.” Voor vanmiddag staat er een demonstratie gepland tegen het huidige bestuur.

Bij de ontruiming zaterdag werden tien actievoerders opgepakt. Gisteren zaten er nog zes personen omdat zij hun naam niet willen zeggen. Tijdens de bezetting zijn er in het Maagdenhuis vernielingen aangericht, aldus de UvA. Verschillende deuren van het monumentale pand zijn beschadigd. Ook zijn er ruiten en dakpannen gesneuveld, vloeren beschadigd en muren voorzien van graffiti.

    • NRC