Filmmateriaal van Theo van Gogh over Michel Faber gevonden

In het archief van de vermoorde filmmaker Theo van Gogh is uniek filmmateriaal teruggevonden over schrijver Michel Faber, die het boek Under the Skin schreef, waarop de gelijknamige film met Scarlett Johansson is gebaseerd die vorig jaar uitkwam. Het materiaal is gevonden door radiojournalist Maarten Westerveen, die een radiodocumentaire over de in Schotland wonende schrijver wil maken. Van Gogh reisde in 2000 met journalist Max Pam naar de van oorsprong Nederlandse schrijver af. Deze had toen net zijn debuut gemaakt met Under the Skin, maar was in Nederland nog onbekend. Van Gogh wilde een filmportret van hem maken, maar in Nederland toonde niemand interesse. Faber werd later alsnog bekend, vooral met zijn Victoriaanse roman The Crimson Petal and the White (2002). Maar Van Gogh werd in 2004 vermoord en het filmproject bleef onvoltooid. Faber stopte vorig jaar met schrijven. (NRC)