Na de ‘kleinste aankondiging ooit’: de voorspelling dat Clinton Obama III wordt

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Dus ze wil nog steeds president worden. Veel groter wordt de anti-climax niet rond een ‘news event‘ als de vrijdag al aangekondigde aankondig van Hillary Clinton op zondag, die nauwelijks een aankondiging kon worden genoemd. “Kleinste aankondiging voor een presidentschap ooit, lijkt me”, zoals onze correspondent Guus Valk schreef.

Maar nu ze via haar raadgever heeft laten weten dat ze Obama wil opvolgen, stelt Quartz de vraag:

“Wat zou Hillary Clinton doen om de Amerikaanse economie aan te zwengelen?”

Kort antwoord: ongeveer wat Obama zei en deed. “Het mainstream linkse betoog rond de economie”, met de nadruk op goed gereguleerde markten, een sociaal vangnet en duurzame groei.

Of ze wint is iets anders. Meestervoorspeller Nate Silver schat Clintons winstkans op 50 procent. Het is in de moderne tijd dan ook zeldzaam dat een partij het Witte Huis langer dan acht jaar in handen heeft.

Nog meer frisse gezichten in Washington

Clinton negeerde gisteren de Sunday talkshows, maar de politiek praatprogramma’s  op de zondagmorgen spelen nog steeds een sleutelrol in het Amerikaanse debat. Clinton zal er 100 procent ondervraagd gaan worden - en op CBS door een nieuw gezicht.

Face the Nation wordt sinds 1991 gepresenteerd door de grijze heer Bob Schieffer. Geen van de Sunday anchors doet het al zo lang. Nu wordt hij opgevolgd door John Dickerson (46). “Serieus en diepgaand, maar zo charmant, grappig en eerlijk ook”, aldus zijn liefhebbende collega bij de website Slate, waar hij voor zal blijven schrijven.

Dickerson stond bekend om zijn scherpe vragen tegenover oud-president George W. Bush. Volgens zijn collega’s zal hij heus ook een toekomstige president Clinton gepast fel aanpakken.

Mais-staat brengt ook biotech voort

Iowa heeft varkens. Mais. De eerste serieuze stemming tijdens de presidentiële voorverkiezingen (Hillary Clinton zal er vaak opduiken.) En nu biotech.

De bescheiden staat in het midden-westen van de VS huisvest de hottest biotechonderneming van dit moment, aldus de Wall Street Journal. Baanbrekend onderzoek naar de bestrijding van ebola en kanker wordt er gedaan in het lab van NewLink Genetics.

Het bedrijf heeft enkele van de beste wetenschappers weten aan te trekken “om in de kans tussen Iowa State University en de maisvelden te werken”. Oh, en de grootste investeerder is een sojabedrijf in handen van de enige miljardair uit Iowa.

    • Diederik van Hoogstraten