Migrantenboot zinkt voor kust van Libië, zeker negen doden

Geredde migranten op een schip van de Italiaanse kustwacht, dit weekend. Foto EPA / Pasquale Claudio Montana Lamp

De Italiaanse kustwacht heeft negen lichamen geborgen na het zinken van een migrantenboot, zo’n 150 kilometer voor de kust van Libië. Op dit moment zijn 144 mensen gered, schrijft persdienst AFP. De kustwacht zoekt nog steeds naar andere opvarenden. Vrachtschepen en vliegtuigen zijn ingezet bij de zoektocht.

De identiteit van de slachtoffers is onbekend. Ook is het niet duidelijk hoeveel mensen op de boot zaten.

duizenden gered

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn sinds begin dit jaar zo’n 15.000 migranten in Italië aangekomen. De kustwacht heeft alleen dit weekend al 2.782 mensen gered. De IOM denkt dat de migratiestroom niet zal stoppen.

Door de onrust in Libië proberen de migranten Europa te bereiken. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit zuidelijke Afrikaanse landen als Eritrea en Mali en uit het Midden-Oosten. De migrantenschepen zijn vaak wankel en onveilig.

Lees ook uit ons archief: Bewaakt, bedreigd, op de boot gezet (€)

    • Sterre van der Hee