Nieuwe golfheld Spieth (21) blaast tegenstanders weg op Augusta

Het is het belangrijkste golftoernooi van het jaar, maar spannend werd het eigenlijk nooit, de afgelopen dagen op de Masters in Amerika. Daarvoor was de pas 21-jarige Amerikaan Jordan Spieth veel te goed bij de 79ste editie van het toernooi.

Met zijn akelig accurate spel op de razendsnelle greens van Augusta National gaf de jonge speler uit Texas een vier dagen durende masterclass aan tegenstanders en duizenden patrons langs de baan.

Spieth, vorig jaar bij zijn debuut op de Masters al gedeeld tweede, leidde van de eerste tot de laatste slag het klassement op Augusta. Hij eindigde met een score van achttien slagen onder par, een evenaring van het record van Tiger Woods uit 1997. Spieth stond zelfs even op negentien onder de baannorm – een unicum op Augusta.

Het felbegeerde groene jasje voor de winnaar van de Masters kwam geen moment in gevaar voor Spieth, die eindigde met een voorsprong van vier slagen op de Engelsman Justin Rose en de Amerikaan Phil Mickelson. De nummer één van de wereld, Rory McIlroy, werd vierde op zes slagen.

Voor Joost Luiten eindigde het toernooi in mineur. Nadat hij vorig jaar bij zijn debuut op Augusta als 26ste was geëindigd, viel het doek nu al op vrijdag: met vier slagen boven par kwam hij er twee te kort voor de goede kant van de ‘cut’.

Niet alleen het resultaat was uiterst teleurstellend, Luiten is ontevreden over zijn ‘stage’ op Amerikaanse bodem. Vooral met het putten, toch al niet zijn sterkste punt, valt hij de laatste weken door de mand. De Masters was het derde toernooi op rij dat hij het weekend niet haalde. „De vorm is er gewoon niet. Al een paar weken gaat het minder, vooral op de greens”, zegt Luiten op zijn website. „De oorzaak is heel duidelijk: ik heb geen enkel gevoel gehad bij het putten. Als je zo veel fout doet op de greens, ga je in de Masters de cut niet halen, zo simpel is het.”

Luiten belandt daarmee buiten de top-40 op de wereldranglijst.