Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Marokko: IS-terreurcel plande aanslagen in Nederland

De Marokkaanse autoriteiten hebben naar eigen zeggen een terreurcel van zes leden van Islamitische Staat (IS) met plannen voor aanslagen in Nederland en Marokko opgerold. Een van de leden van cel wilde “wapens en bommen” gebruiken tegen de Nederlandse veiligheidsdiensten.

Een muur in de Iraakse stad Tikrit met daarop de vlag geschilderd die gebruikt wordt door aanhangers van Islamitische Staat (IS).
Een muur in de Iraakse stad Tikrit met daarop de vlag geschilderd die gebruikt wordt door aanhangers van Islamitische Staat (IS). Foto Reuters/Thaier Al-Sudani

De Marokkaanse autoriteiten hebben naar eigen zeggen een terreurcel van Islamitische Staat (IS) met plannen voor aanslagen in Nederland en Marokko opgerold. De groep, bestaande uit zes leden, opereerde in de buurt van de stad Nador (maps), in het noorden van Marokko. Een van de leden van de cel wilde “wapens en bommen” gebruiken tegen de Nederlandse veiligheidsdiensten, aldus de Marokkaanse verklaring.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Marokko meldt in de verklaring:

“De leden van de cel planden specifieke terroristische activiteiten in het koninkrijk, waaronder moorden op mensen die ze ervan beschuldigden tegen het geloof van IS te zijn. Na onderzoek bleek dat de leden van de cel geheime bijeenkomsten hielden en deelnamen aan een militaire training in de bossen van de stad Seloane, in de buurt van Nador.”

‘Oude zaak’

De Marokkaanse inlichtingendienst zegt de Nederlandse autoriteiten informatie te hebben verstrekt waardoor het Nederlandse lid van de terreurcel kon worden opgepakt. Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat het echter om een “oude zaak”. Hij verwijst naar een arrestatie in oktober vorig jaar. Daarbij is een toen 26-jarige Marokkaan opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden. Hij verschijnt dinsdag voor de rechter in Rotterdam.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat gedoeld wordt op de inmiddels 27-jarige Marokkaan Mohamed B.. Andere recente arrestaties waarop Marokko zou kunnen doelen zijn er volgens het OM niet geweest. Justitie heeft geen informatie dat de nu opgepakte Marokkanen in Marokko plannen hadden voor aanslagen in Nederland. De advocaat van B. zegt niet te weten van contacten tussen zijn cliënt en een IS-terreurcel in Marokko. In het dossier staan volgens de raadsman geen aanwijzingen hiervoor.

Tijdens een proforma-zitting in januari bleek dat B. met een brandbom agenten en soldaten wilde aanvallen. Daarvoor informeerde hij in chats naar recepten en bereidingswijzes van bommen. Ook had hij een dreigbrief opgesteld aan de Nederlandse regering en zwoer hij in dezelfde brief trouw aan het uitgeroepen kalifaat van IS.