Journaliste Geerdink vrijgesproken door Turkse rechtbank

Frederike Geerdink bij het verlaten van de Turkse rechtbank op 8 april.

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is vandaag door de rechtbank in Turkije vrijgesproken. Geerdink werd “propaganda voor een terroristische organisatie” ten laste gelegd.

De uitspraak zou eigenlijk al afgelopen woensdag zijn, maar de hoofdrechter, die Geerdinks zaak behandelt, was niet aanwezig. Daarom moest de uitspraak wachten tot vandaag.

Bevestiging

Geerdink verwachtte na de zitting van afgelopen woensdag al dat ze vrijgesproken zou worden. De aanklager vroeg namelijk zelf om vrijspraak en dat kwam als een verrassing volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning:

“De aanklager van vorige week, had blijkbaar een andere kijk op de wet dan zijn collega die het onderzoek heeft gedaan. De aanklager zei dat de publicaties van Geerdink in Turkije onder de persvrijheid vallen en er dus geen sprake is van propaganda.”

Etnische Minderheid

Fréderike Geerdink heeft zich de laatste jaren als journalist gespecialiseerd in de Koerden in Turkije, de grootste etnische minderheid van het land. Die zijn al decennia in conflict met de Turkse staat en het Turkse leger, omdat ze werden onderdrukt en nog altijd niet volledig zijn erkend als minderheid. De gewapende tak, de PKK, geldt in Turkije en ook binnen de Europese Unie als een terroristische organisatie. De strijd tussen het leger en de PKK heeft in ruim dertig jaar tijd tienduizenden levens geëist.

Advocaten zelf aangeklaagd

De manier waarop Geerdink wordt benaderd is vergelijkbaar met de manier waarop Koerdische journalisten worden behandeld. De meeste journalisten in de gevangenis in Turkije zijn Koerden. Geerdink wordt vereenzelvigd met het onderwerp waarover ze schrijft. Alsof schrijven over de PKK hetzelfde is als het steunen van de PKK. Hetzelfde overkomt advocaten die terrorismeverdachten bijstaan. Geregeld worden ze vervolgens zelf aangeklaagd.

Lees ook in nrc.next: ‘Ja, nee, persvrijheid is écht belangrijk hoor, in Turkije’ (€)

    • Maarten Back