Jean Marie Le Pen doet niet mee aan regioverkiezingen

Jean-Marie Le Pen trekt zich terug als kandidaat van het Front National voor de regionale verkiezingen in Frankrijk. Na een openlijk in de media uitgevochten familiedispuut liet de 86-jarige partijoprichter vanmorgen aan Le Figaro weten zich neer te leggen bij het besluit van zijn dochter, partijleider Marine Le Pen, om hem het lijsttrekkerschap in Provence-Alpes-Côte d’Azur te ontnemen.

Vorige week nog zei hij zich te verdedigen „en mogelijk aan te vallen” toen Marine Le Pen een interview met Le Pen in het extreem-rechtse blad Rivarol had gekwalificeerd als „politieke zelfmoord”. Hij stortte zijn partij in crisis door het daarin op te nemen voor het met de Duitsers in de oorlog collaborerende Vichy-regime. Eerder herhaalde hij op de Franse televisie zijn oude opvatting dat de gaskamers „een detail in de historie van WO II.

Le Pen zegt nu „geen schade te willen toebrengen aan de beweging” die onder zijn dochter een acceptabeler imago wil krijgen. Onduidelijk is of de top hem wil royeren. Marine zei vorige week een „disciplinaire procedure” tegen haar vader te starten.

Een mogelijk opvolger die de goedkeuring van de FN-erevoorzitter kan wegdragen loopt zich warm: kleindochter Marion Maréchal Le Pen, die sinds 2012 al lid is van de Assembée nationale en door Jean-Marie Le Pen al eens „getalenteerder” dan haar tante Marine genoemd is. Zij is „excellent”, zei hij vanmorgen.

    • Peter Vermaas