James eert Holiday met romige lage stem

De 100ste verjaardag van een van de meest karakteristieke vocalen in de jazz, Billie Holiday, is dit jaar (op 7 april), en het regent hommages. De Amerikaanse vocalist José James koos voor Blue Note een weinig opzienbarende doch zeer eerbiedwaardige vorm om zijn ‘muzikale moeder’ te eren: haar bekende nummers met een absoluut droomkwartet: pianist Jason Moran, bassist John Patitucci en drummer Eric Harland.

Yesterday I Had the Blues is een sierlijke jazzode. Subtiel in details, elegant in zijn eenvoud en ferm in zijn kwaliteit. De zachtromige lage stem van James houdt de drie instrumenten bijeen als een soulvol anker voor instrumentale interpretaties van deze negen overbekende klassiekers.

Good Morning Heartache krijgt een tedere, fijntjes gloeiende bewerking. Body and Soul is bevallig, terwijl Fine And Mellow en God Bless The Child steviger zijn aangezet met een bluesinsteek. Een hoogtepunt is ook de a-capellaversie van de oer-protestsong Strange Fruit.

    • Amanda Kuyper