Hoe Nederlandse bedrijven meeliften met de Haagse cybertop

Beeld istock

Den Haag staat deze week volop in de aandacht van iedereen die ertoe doet op het gebied van internetveiligheid. Donderdag en vrijdag komen ruim 1.200 internationale politici, beleidsmakers en vertegenwoordigers van technologiebedrijven samen in de stad voor GCCS, een conferentie over cyberveiligheid. En vanaf vandaag is het Cyber Security Week, een serie bijeenkomsten die vooral bedoeld is om Nederlandse bedrijven mee te laten liften met de top.  Er zit namelijk goede handel in internetveiligheid.

Daar zetten ze in Den Haag al langer op in. Vorig jaar werd The Hague Security Delta (HSD) geopend: een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen op het gebied van cyberveiligheid. In totaal 25 organisaties houden kantoor in het Haagse pand van HSD. Bijvoorbeeld onlinebeveiligingsbedrijf Fox- IT, technologieconcern Thales, TNO, de Nationale Politie en diverse start- ups.

Het wordt druk op de top

Wie er rondloopt, ziet medewerkers van al die verschillende partijen overleggen en discussiëren. “Dit is hoe open innovatie eruit ziet,” zegt adjunct-directeur Joris den Bruinen. Het snelstgroeiende bedrijf in het pand van HSD is Authasas, dat software maakt voor het digitaal controleren van identiteiten. “Ja, ik verwacht  veel van de conferentie komende week,” zegt directeur Reinier van der Drift. ”Er zijn veel activiteiten, wij hebben al behoorlijk wat meetings gepland.” Klanten van Authasas zijn bijvoorbeeld grote banken, waarvan vertegenwoordigers naar Den Haag komen.

“De conferenties passen heel goed bij hoe Den Haag zich al jaren profileert: als stad van recht en vrede,” zegt Den Bruinen. “Cyberveiligheid ligt in het verlengde daarvan.” Onder meer Europol en de NAVO bouwen er hun internationale centrum op het gebied van cyberveiligheid. Volgens HSD biedt de sector in in de Haagse regio aan 13.400 mensen werk, in Nederland zijn dat er zelfs 61.500. De groei van banen tussen 2006 en 2011 was 4,1 procent, meer recente cijfers zijn er niet.

Een ander project waar tijdens de conferentie aandacht op wordt gevestigd, is gericht op gebiedsbeveiliging. In de wijk rondom het World Forum in Den Haag zitten veel internationale organisaties die nu allemaal hun beveiliging apart regelen. Den Haag wil daar integrale gebiedsbeveiliging invoeren, waarbij beveiligingsinformatie wordt gedeeld. Dat soort oplossingen kan de stad wellicht ook aan andere steden of bedrijven verkopen.

En het prijskaartje?

De Cyber Security Week kost 240.000 euro om te organiseren. Volgens een woordvoerder van de organisatie van de GCCS komen de kosten voor die conferentie uit op zo’n 15 miljoen euro. En dat is nog zonder de kosten van de beveiliging mee te rekenen. Daar moet wel wat tegenoverstaan. Den Bruinen van HSD

“Wij hanteren ook een harde target. Voor het eind van het jaar willen we minstens vijf vestigingen van buitenlandse bedrijven binnenhalen. De conferentie speelt daarbij een cruciale rol.”

Er komen volgende week in het kielzog van de politieke delegaties bijvoorbeeld ook handelsmissies uit de Verenigde Staten en Canada. “Onder meer Cisco sluit daarbij aan, en veel startups.”

 

Zo moet de conferentie dus ook de schijnwerper zetten op Nederland als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven. Den Bruinen laat de naam van het Amerikaanse big data-bedrijf Palantir vallen, een van de snelstgroeiende technologiebedrijven van de wereld. Palantir werd onlangs door een investering op 14 miljard euro gewaardeerd. Hij wil niet vertellen hoe vergevorderd gesprekken met dat bedrijf zijn. “Maar het zou toch mooi zijn als zij binnenkort naar Nederland komen.”

 

    • Wouter van Noort