Oxford verslaat Cambridge ruim

Grote teleurstelling afgelopen weekend bij Cambridge. Niet alleen de mannen maar ook de vrouwen verloren hun Boat Race op de Theems van grote rivaal Oxford. Dat het een historische dag voor het roeien was – de vrouwen roeiden voor het eerst in de 161-jarige geschiedenis van de Boat Race op dezelfde 6,7 kilometer van de rivier – maakte weinig goed. De tranen vloeiden. In tegenstelling tot andere roeiteams bestaan die van de universiteiten Oxford en Cambridge maar met één doel: de ander verslaan op deze ene dag. „Dit was moeilijk, heel moeilijk”, zei na afloop een duidelijk geëmotioneerde Jasper Holst, de 22-jarige Nederlander die op boeg zat voor Cambridge. In het Oxford-kamp was de vreugde groot. Er werd niet alleen gewonnen, maar ook nog eens met ruime marges. Dat is vooral een verdienste van mannencoach Sean Bowden, die driemaal achtereen won. „Alle overwinningen zijn plezierig, maar nu ben ik écht in mijn nopjes. Deze boot had kans om te winnen.” De Oxford-vrouwen namen onmiddellijk al een grote voorsprong. Op slag zat Caryn Davies, die meer medailles won dan welke Boat Race-deelnemer ooit, en de boot bevatte drie andere internationale roeisters. Bij Cambridge waren enkele roeisters pas een paar jaar eerder met de sport begonnen. De universiteitsteams mogen niet rekruteren, en blijven afhankelijk van roeiers die academisch goed genoeg zijn in Oxford of Cambridge te studeren. De stand staat nu 81 gewonnen races voor Cambridge tegen 79 voor Oxford bij de mannen, en 41 voor Cambridge tegen 29 voor Oxford bij de vrouwen.

    • Titia Ketelaar