Handmade in Holland

Kunstige zelfgemaakte spullen verkopen? Etsy is er dé onlinemarktplaats voor. Ook Nederlanders zetten er hun spullen af.

Tekst Boris Lemereis

Foto’s Boaz Timmermans

Etsy, de Amerikaanse onlinemarktplaats voor handgemaakte producten, gaat donderdag naar de beurs (Nasdaq) in New York. De honderd miljoen dollar die het bedrijf hoopt op te halen, wil het investeren in een beter bereik in het buitenland.

Daar is nog ruimte voor groei: de meerderheid van de circa 1,4 miljoen Etsy-verkopers komt nu nog uit de Verenigde Staten. De site had volgens de informatie voor de beursgang eind vorig jaar 19,8 miljoen actieve kopers. Zes van de tien bestverkopende ‘winkels’ komen uit Canada of de VS.

Verkopers uit de Nederlandse top-10 doen het rustiger aan: zij hebben gemiddeld tienduizend keer iets verkocht. Drie Nederlanders aan het woord die vanuit huiskamer of kelder zelfgemaakte producten de wereld over sturen.

    • Boris Lemereis