Sterke inteelt bij berggorilla’s

Foto Thinkstock

Door inteelt is de genetische diversiteit onder berggorilla’s extreem laag. Onderzoekers vrezen dat de mensapen daardoor kwetsbaarder zijn voor ziekten als ebola. Berggorilla’s zijn een bedreigde ondersoort van de oostelijke gorilla (Gorilla beringei). Volgens de laatste schattingen leven er nog ongeveer 800 in het wild. De meeste daarvan leven in Virunga, een vulkaanketen op de grenzen van Rwanda, Congo en Oeganda. Een team van onderzoekers onder leiding van genetici uit Cambridge bestudeerde de complete DNA-volgorde van zeven berggorilla’s en zes oostelijke gorilla’s. Vrijdag maakten ze hun resultaten bekend in Science. Het DNA van de gemiddelde berggorilla vertoont evenveel sporen van inteelt als het kind van een halfbroer en halfzus. De gorilla’s paren waarschijnlijk al generaties lang met nauw verwante dieren. Veel genvarianten raakten daardoor verloren, waaronder genen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. (NRC)